HRW: Obustavite prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

Napad je izveden 9. augusta na autobus koji je prevozio djecu na vrlo posjećenu tržnicu Dahyan (Reuters)

Human Rights Watch (HRW) pozvao je na prekid prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, nakon što su ta zemlja i Ujedinjeni Arapski Emirati priznali “greške“ prilikom bombardovanja školskog autobusa, kada je ubijena 51 osoba, uključujući 40 djece.

HRW je nazvao napad ratnim zločinom i naveo da prodavači oružja time rizikuju da budu umiješani u ratne zločine.

Saopćenje HRW-a je izdato nekoliko sati nakon što su zemlje priznale kako je bombardovanje bilo “neopravdano“.

Napad je izveden 9. augusta na autobus koji je prevozio djecu na vrlo posjećenu tržnicu Dahyan u pokrajini Saada, uporište pobunjenih Husa na sjeveru Jemena.

Koalicija je navela da je gađala autobus koji je prevozio pobunjenike i spomenula “kolateralne štete”.

Na konferenciji za novinare u Rijadu je glasnogovornik komisije zadužene za istrage o napadima koalicije Mansour al-Mansour ponovo rekao da je autobus prevozio vođe Husa, prema informacijama obavještajnih službi i da su nekih pobunjenici stradali.

‘Kolateralne štete’

Ali napad je izazvao i “kolateralne štete”, dodao je aludirajući na smrt djece i dodao da odgovorni moraju biti kažnjeni.

Jedna od grešaka je da je nalog koji je izdan da se ne gađa autobus, koji se nalazi okružen civilima stigao prekasno, dodao je saudijski dužnosnik.

Druga greška je što meta nije predstavljala trenutnu opasnost i gađanje autobusa u stambenoj zoni u tom trenutku nije bilo opravdano.

HRW je saopćio kako je dobio fotografije i videa dijelova municije koje je advokat iz Sanaae, koja se nalazi oko 235 kilometara južno do Saadae, navodno našao na mjestu gdje se napad desio.

Na fotografijama i videima se vidi da je jedan od dijelova bombe proizveo glavni Pentagonov dobavljač oružja, Lockheed Martin, navodi HRW.

HRW je naveo da ne može potvrditi da su ostaci nađeni na mjestu gdje se napad desio.

Al Jazeera nije uspjela dobiti komentar iz Lockheed Martina.

“Napad koalicija predvođene Saudijskom Arabijom na autobus pun dječaka je dodatak na groznu listu te zemlje kada je u pitanju ubijanje civila na vjenčanjima, sahranama ili u bolnicama i školama u Jemenu. Zemlje koje znaju za ovo i koje i dalje opskrbljuju Saudijce bombama će biti suučesnik u budućim smrtonosnim napadima na civile“, kaže Bill Van Esveld, istraživač HRW-a za prava djece.

Izvor: Al Jazeera