HRW obaviješten o posljedicama blokade Katara

HRW je ranije osudio mjere koje su poduzele tri države kada su blokirale medije povezane s Katarom ili ih smatraju naklonjenim Kataru (Al Jazeera)

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) obaviještena je o posljedicama prekida odnosa i blokade koju su Kataru nametnule Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein.   

Delegacija HRW-a sastala se sa zvaničnicima katarskog Nacionalnog savjeta za ljudska prava (NHRC) te sa velikim brojem građana Katara koji su pogođeni blokadom kako bi saslušala njihove žalbe i upoznala se sa kršenjem njihovih prava.

Komisija je do sada primila više od 1.750 žalbi. Većina onih koji su podnijeli pritužbe odbili su da im se navodi ime ili da se fotografiraju zbog straha da bi ih mogli pratiti ili da bi se mogli suočiti s ograničenjima u državama koje su uvele blokadu. Ova ograničenja mogu uključivati zatvor, kauciju ili konfiskaciju imovine.

‘Šamar slobodi izražavanja’  

HRW je ranije osudio mjere koje su poduzele tri države kada su blokirale medije povezane s Katarom ili ih smatraju naklonjenim Kataru, opisujući to kao ”kršenje prava i šamar slobodi izražavanja”.    

Organizacija je u izvještaju na svom sajtu saopćila da su Saudijska Arabija, UAE i Bahrein nametnule krivične sankcije u skladu sa postojećim zakonima protiv onih koji kritiziraju mjere poduzete protiv Katara ili njegovih građana i onih koji izražavaju suosjećanje prema njima. 

Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, naglasila je da pojedinci imaju pravo na izražavanje različitog mišljenja o aktuelnim događajima, a da vlade nemaju pravo zatvoriti medijske kuće i kriminalizirati izražavanje mišljenja s ciljem da uguše svaku kritiku koju smatraju neprijatnom.

Whitson je rekla: ”Mediji trebaju zaštitu od političkog uplitanja, a ne zvanično ućutkivanje. Vlasti bi trebale pokazati razumijevanje i poštovati ulogu medija, čak i onih sa kojima se ne slažu.”

Ova organizacija je pozvala vlasti u pomenutim državama da ”ukinu ili izmijene zakone koji se koriste za kriminaliziranje mirnog izražavanja.”

Izvor: Al Jazeera