HRW: Izraelski zvaničnici podstiču na ubijanje

HRW navodi sa se potiče ubijanje Palestinaca za koje se sumnja da će napasti Izraelce, čak i ako oni ne predstavljaju nikakvu prijetnju (AP)

Organizacija Human Rights Watch kaže kako analiza izjava pojedinih visokih izraelskih zvaničnika pokazuje da oni ohrabruju izraelske vojnike i policajce na ubijanje Palestinaca za koje se sumnja da će napasti Izraelce, čak i ako oni ne predstavljaju nikakvu prijetnju.  

Organizacija u svom saopćenju dodaje da je dokumentirala brojne izjave visokih izraelskih zvaničnika još od oktobra 2015. godine, uključujući i izjave ministara policije i odbrane, u kojima se poziva na ubijanje osumnjičenih napadača, bez obzira na to da li je upotreba smrtonosne sile apsolutno neophodna za zaštitu života.   

U saopćenju ove organizacije se ukazuje na 150 slučajeva ubistava Palestinaca tokom dvije protekle godine, u kojima su izraelske snage sigurnosti usmrtile vatrenim oružjem odrasle Palestince i djecu zbog sumnje da pokušavaju izvršiti napad nožem, automobilom ili vatrenim oružjem na Izraelce u Izraelu i na Zapadnoj obali. 

Zakon o ljudskim pravima

Prema riječima ove organizacije, međunarodni zakon o ljudskim pravima ograničava upotrebu smrtonosne sile na okolnosti u kojima je potrebno zaštititi život i kada nijedna druga manje ekstremna opcija nije na raspolaganju.

Međutim, u pojašnjenju Human Rights Watcha stoji da izraelske direktive za otvaranje vatre ne sadrže ova ograničenja. 

Izvor: Agencije