Hrvatskom rekorderu izrečena kazna

Hrvatskom bacaču diska su u uzorku urina utvrdili prisustvo anaboličkog agensa ostarina i njegovih metabolita. (Al Jazeera)

Hrvatski rekorder u bacanju diska i osvajač zlata na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013, tridesetogodišnji Martin Marić, dobio je suspenziju od dvije godine zbog pozitivnog doping testa na prvenstvu Hrvatske u atletici održanom u Varaždinu 13. jula, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping.

Stegovno vijeće za saslušanje i odlučivanje Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA)  je Mariću nakon provedenog testiranja na Prvenstvu Hrvatske u atletici, održanom u Varaždinu 13. jula 2014, u uzorku urina utvrdilo prisustvo anaboličkog agensa ostarina i njegovih metabolita.

Odluka da mu se izrekne supenzija od dvije godine je donesena 10. septembra, a u saopćenju Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping Marić nije uspio da osigura da u njegovo tijelo ne dospije zabranjena supstanca, čime je prekršio Pravilnik za borbu protiv dopinga.

Izrečena kazna ističe mu 5. augusta 2016, do kada je Mariću zabranjeno nastupanje i sudjelovanje na svim sportskim natjecanjima i aktivnostima, navodi HZTA u svom saopćenju.

Izvor: Agencija