Hrvatskoj opomena zbog nuklearnog otpada

Direktiva EU-a traži odgovorno i sigurno upravljanje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom (EPA)

Evropska komisija objavila je u petak oktobarski paket povreda prava Evropske unije u kojem je Hrvatska dobila opomenu zbog upravljanja radioaktivnim otpadom.

Hrvatskoj, Austriji i Italiji Komisija je poslala službenu opomenu kojom ih upozorava da trebaju donijeti nacionalne programe za upravljanje radioaktivnim otpadom sukladno pravilima EU-a. Radioaktivni otpad nastaje u proizvodnji električne energije u nuklearnim elektranama te upotrebom radioaktivnih materijala u medicinske, industrijske ili istraživačke svrhe. 

Direktiva EU-a traži odgovorno i sigurno upravljanje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom kako bi se zajamčila visoka razina sigurnosti i izbjeglo prebacivanje neopravdanog tereta na buduće generacije, prenijela je Hina.

Između ostaloga, direktiva od država članica traži da izrade i provode nacionalne programe za upravljanje radioaktivnim otpadom i istrošenim gorivom na svom teritoriju. Države članice imale su rok do 23. avgusta 2013. da u svoja zakonodavstva transponiraju direktivu, a do 23. avgusta 2015. da izrade nacionalne programe za upravljanje radioaktivnim otpadom.

Sve tri zemlje, Austrija, Hrvatska te Italija imaju dva mjeseca za odgovor Komisiji.

Spor sa BiH

Komisija, čija je zadaća pratiti i osiguravati punu provedbu evropskih zakona u državama članicama, u svom oktobarskom paketu zbog povrede prava Unije poslala je ukupno 62 službene opomene, 36 obrazloženih mišljenja i sedam tužbi pred Sudom EU-a.

Paket o povredama prava EU-a Komisija objavljuje jednom mjesečno, u zadnjoj sedmici svakog mjeseca.

Zbog odlagališta za nuklearni otpad Hrvatskoj prijeti tužba i od strane Bosne i Hercegovine, nakon što je Hrvatska odlučila deponiju za nuklearni otpad izgraditi na Trgovskoj gori uz granicu sa BiH. Lokalno stanovništvo se probojava da će biti ugroženi njihovi životi.  

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u četvrtak da će BiH tužiti Hrvatsku zbog plana za nuklearno odlagalište na Trgovskoj gori ne postigne li se dogovor sa Hrvatskom. On je rekao da je već donesena odluka o formiranju stručnog i pravnog tima koji će raditi na tom predmetu.

Izvor: Agencije