Hrvatskoj od Evropske unije 1,16 milijardi eura zbog korona virusa

Radnici
Donald Trump je ranije izjavio kako se nada da će ekonomija biti ponovo 'otvorena i pokrenuta za Uskrs' (AP)

Europska unija pripremila je investicijski plan kao odgovor na krizu s pandemijom korona virusa u iznosu od 37 milijardi eura, od čega je za Hrvatsku namijenjeno 1,16 milijardi eura, objavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Kriza s korona virusom “zahtijeva odgovornost i jedinstvo EU-a. Investicijskim planom Europske komisije osigurano je 37 milijardi eura, od čega Hrvatskoj ide 1,16 milijardi eura. Prioritet je sačuvati zdravlje i radna mjesta”, poručio je preko Twittera Plenković, koji sudjeluje na videokonferenciji čelnika zemalja članica EU-a.

Na tom virtualnom sastanku na vrhu glavna je tema borba protiv pandemije korona virusa.

Pomoć ugroženim dijelovima privrede

Investicijsku inicijativu, na prijedlog EK-a, u četvrtak je izglasao i Europski parlament na plenarnoj sjednici, na kojoj su zastupnici prvi put u povijesti glasovali na daljinu, putem elektroničke pošte.

Investicijski plan od 37 milijardi eura iz fondova EU-a namijenjen je zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim ugroženim dijelovima gospodarstva zemalja članica.

Čelnici EU-a također su potvrdili odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Zadovoljni smo zbog potvrde. S ovim je ostvaren jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. To pokazuje da EU ostaje usmjerena na svoje prioritete i u teškim okolnostima”, istaknuo je Plenković.

Izvor: Agencije