Hrvatskog ministra ‘terete’ za 6,5 miliona eura

Hrvatski ministar zdravlja Siniša Varga, kojem je dva puta dokazan sukob interesa, našao se u novoj aferi – za posao ugovaranja osiguranja hrvatskih bolnica ministarstvo kojem je na čelu angažiralo posrednika i bez natječaja. U Ministarstvu zdravlja tvrde kako je sve po zakonu, ali opozicija proziva ministra za ovaj, kako tvrde, sumnjiv posao.

Ukupno su 42 bolnice osigurane u objedinjenom postupku javne nabave. Ministarstvo zdravlja to će platiti 6,5 milijuna eura. Osigurane su za liječničku pogrešku, za slučaj poplave, ali i pada letjelice.

“Ministar zdravlja osigurao nas je od svega i svačega, a najvažniju stavku nije stavio u ugovor – da hrvatsko zdravstvo osigura od samog Siniše Varge. Kakva god bi premija bila, bila bi mala”, smatra Pavo Kostopeč iz Hrvatske demokratske zajednice.

Ministra optužuju zbog odabira posrednika za taj posao, i to bez javnog natječaja. Riječ je o tvrtki Gras Savoy, koja je u ovom poslu – ne od Ministarstva, nego od osiguravatelja – zaradila oko 900.000 eura.

Ministarstvo se brani

“Siniša Varga odabire posrednika svojim osobnim izborom. Nema dokaza o nikakvom savjetovanju, nema dokaza o nikakvoj stručnoj analizi. Je li moguće da u Hrvatskoj dođete na nečija vrata, ‘kuc, kuc’, date ponudu i dobijete sedam milijuna kuna?”, pita Kostopeč.

U Ministarstvu zdravlja kažu – moguće je. Po zakonu, nisu morali raspisati javni natječaj, a posrednici su jednostavno došli.

“Oni su bili prvi koji su došli s idejom da se objedine usluge osiguranja i da se stave pod jednu kapu. Jednostavno, došli su s dobrim prijedlogom. I s obzirom da nikakav trošak za Ministarstvo ne postoji, odlučilo ih je angažirati”, odgovara Josip Jagić, glasnogovornik Ministarstva zdravlja.

I posrednici kažu da je sve u skladu sa zakonom. Zahvaljujući njihovoj stručnosti, tvrde, Ministarstvo je uštedjelo.

“Naša ekspertiza u pripremi javnog natječaja doprinijela je postizanju uštede na poslu osiguranja 42 zdravstvene ustanove od minimalno dva milijuna eura na visini premija, i to uz znatno proširenje pokrića šteta od onog kakvo postoji danas”, kažu posrednici.

Već dokazane štete

Ipak, oporba podsjeća na štete koje su ministru Vargi već dokazane. Povjerenstvo za sukob interesa već ga je kaznilo zbog donacije vlastitoj udruzi, kao i zbog uzimanja subvencije za električni automobil. Na skijanje je išao službenim automobilom, a radni stol platio 11.000 proračunskih eura.

“Pozivamo institucije da ovaj gordijski čvor preispitaju, raspetljaju, i to gordijski čvor sumnjivih poslova”, ukazuje HDZ-ovac Andrija Mikulić.

“Zašto bi bilo pogodovanja? Nije na Ministarstvu teret dokazivanja nevinosti, nego je na nekome tko optužuje teret dokazivanja krivnje”, dodaje glasnogovornik Jagić.

Jedna osiguravajuća kuća podnjela je žalbu zbog cijelog posla s osiguranjem bolnica. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave još nije donijela odluku, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeerie Martina Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera