Hrvatski zahtjevi u pregovorima Srbije s EU

Kovač je kazao kako bi definiranje mjerila moglo biti moguće do kraja lipnja, no da to ne ovisi o Hrvatskoj (EPA)

Hrvatska je osigurala da njezini zahtjevi uđu u pregovarački proces Srbije i Europske unije, rekao je u utorak u bugarskom Pravecu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

“Hrvatska zaista smije biti zadovoljna svojim postignućima. Uspjelo nam je osigurati da u pregovarački proces Srbije budu ugrađeni naši legitimni zahtjevi koji su hrvatskoj javnosti poznati: puna suradnja Srbije s Haškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i isto tako cilj izbjegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina”, rekao je Kovač u izjavi za hrvatske novinare na margini sastanka ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

“To smo uspjeli osigurati da bude ugrađeno u pregovarački proces Srbije. Bez tih spomenutih definiranih kriterija nema napretka na tom planu”, istaknuo je.

Definiranje mjerila za otvaranje poglavlja

“Zato će Hrvatska dozvoliti da se sada i pristupi definiranju mjerila, prijelaznih mjerila za poglavlja 23 i 24” u pregovorima sa Srbijom, kazao je ministar.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava, a poglavlje 24 na pravdu, slobodu i sigurnost.

Kovač je pojasnio da je u ovom trenutku riječ o razgovorima o oblikovanju mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja. “Treba najprije definirati mjerila”, kazao je.

Na pitanje koliko bi to moglo trajati, Kovač je kazao kako bi to moglo biti moguće do kraja lipnja.

“Ako svi budu brzi, ako sve ovo što smo rekli bude integrirano, moguće je do kraja lipnja. Ne ovisi o nama. Mi smo već u Europskoj uniji”, kazao je.

Hrvatski ministar je na kraju zahvalio Europskoj komisiji, povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu i nizozemskom predsjedništvu EU-a na suradnji u rješavanju ovog pitanja.

Europski povjerenik za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johannes Hahn izjavio je prošli tjedan da je postignut dogovor s Hrvatskom u vezi otvaranja poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i da bi to trebalo biti potvrđeno ovaj tjedan na sastanku Corepera, tijela koje čine veleposlanici država članica EU-a.

Hrvatska demantirala da je dogovor postignut

Srbijanski mediji također su objavili da je Hrvatska dala pismenu suglasnost Srbiji za otvaranje poglavlja 23.

No, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te je informacije ubrzo demantiralo, priopćivši da je riječ o propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti.

Hrvatski šef diplomacije nakon toga je izjavio da je razgovarao s Hahnom o tome, no da dogovor još nije postignut, istaknuvši da hrvatski zahtjevi moraju biti uvaženi.

Hrvatska otprije traži da se kao mjerilo za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom zatraži puna suradnja s Haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije te osiguravanje prava hrvatskoj manjini.

Izvor: Agencije