Hrvatski veterani i političke igre

Hvratski veterani nemaju podršku ni snagu za državni udar, ocjenjuju politički analitičari (Igor Kralj / Pixsell)

Piše: Branimir Bradarić

Sa jedne strane na trgu Sv. Marka u Zagrebu bili su hrvatski branitelji, a sa druge hrvatski policajci pojačani interventnom policijom. Slika je to od prije nekoliko dana iz glavnoga grada Hrvatske, kada je u malo došlo do otvorenoga sukoba između branitelja i policije tijekom prosvjeda.

Na svu sreću završilo se to sve samo naguravanjem sa policijom, probijanjem blokade, bijega u crkvu…

Sve to pratile su „teške“ riječi sa obje strane, a kako i priliči 21. stoljeću sve su pratili novinari i televizijske kamere tako da su slike dešavanja iz Zagreba ubrzo obišle cijeli svijet. U isto vrijeme mnogi u Hrvatskoj su se zabrinuli do čega bi sve to moglo dovesti strahujući od moguće eskalacije prosvjeda. 

‘Puzajući državni udar’

Prema mišljenju mnogih građana i političara logičan je to slijed braniteljskih prosvjeda u Savskoj ulici koji traju sada već duže od pola godine. Izostanak komunikacije, razgovora, političke manipulacije i podmetanja doveli su do totalno različitih stavova, pa i otvorenih prijetnji.

Branitelji su tražili razgovor sa predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem, ispunjavanje njihovih zahtjeva ali i odgovorne za „napad policije na hrvatske ratne vojne invalide“. Međutim, u vrijeme prosvjeda jedan od čelnika braniteljskog prosvjeda u Savskoj, policijski specijalac Josip Klemm, zaprijetio je postrojavanjem ratnih postrojbi Hrvatske vojske ispred zgrade hrvatske Vlade. Neki su to odmah protumačili izravnom prijetnjom fizičkom silom. Nazvali su sve to i pokušajem „puzajućeg“ državnoga udara u najmlađoj članici EU.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić dešavanja sa Markovog trga jasno je okarakterizirao pokušajem državnoga udara.

„To je moralo kulminirati. Ne može se sad postaviti ultimatum, i reći: ‘To što ja tražim treba biti ispunjeno, pa hajmo sada razgovarati. Ne može se ultimatumom razgovarati s jednom Vladom. Ići silom na institucije ove zemlje znači pokušaj rušenja institucija ove zemlje“, rekao je Mesić.

I donedavni predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović također je mišljenja da se radi o „jednom obliku ozbiljne destabilizacije zemlje“.

Unatoč tim tvrdnjama vodeći hrvatski politički analitičari smatraju kako u dešavanjima na Markovom trgu nije bilo nikakvog pokušaja, pa niti puzajućeg, državnog udara.

Prosvjed i gotovo sukob sa policijom smatraju improvizacijom i dijelom političkih igara u izbornoj godini u Hrvatskoj.

Ipak običan prosvjed

„Nema tu nikakvog pokušaja državnog udara jer tu nije niti bilo uvjeta za nešto takvo.  To je zapravo samo pokušaj privlačenja pažnje jedne skupine branitelja koja ima previše privilegija. Mislim da u Hrvatskoj niti jedna politička stranka nema snage da sprovede državni udar ma koliko god ona bila brojna i snažna“, rekao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Dodaje i kako je ova skupina građana na svoj poziv, koji su uputili javno, uspjeli okupiti svega oko 2.000 ljudi, a da su na koncertu, gdje su očekivali preko 100.000 građana, privukli 30-ak tisuća građana.

„Sve to govori o njihovoj snazi i da nemaju podršku kakvu misle da imaju, odnosno, činjenici da oni nemaju snagu za tako nešto“, istakao je Puhovski.

Govoreći o prosvjedu u Savskoj ulici, gdje su i započeli prosvjedi 100 – postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, tvrdi da je sve pokrenuo HDZ ali i da oni više ne mogu kontrolirati dešavanja među prosvjednicima. Uostalom i sam rejting političkih stranaka govori kako dalji braniteljski prosvjedi u Savskoj sada zapravo najviše štete HDZ-u.

„Dovoljno je vidjeti samo rejting političkih stranaka da se razumije da to više nije u interesu HDZ-a. Zapravo, pad rejtinga SDP-a i vladajuće koalicije prestao je padati onoga dana kada su krenuli braniteljski prosvjedi. Sve ovo što se dalje dešava oko toga ide u korist samo Milanoviću i njegovim partnerima“, kaže Puhovski koji smatra da i na ovaj način treba gledati i samu izjavu Stjepana Mesića kada je rekao da se radilo o pokušaju državnog udara.

Politički analitičar Davor Gjenero mišljenja je kako se u ovakvim situacijama treba svakako čuvati teških riječi kao i da je sve ono što se dešavalo na Markovom trgu zapravo u okviru zakona. Prema njegovom mišljenja sva ta dešavanja treba gledati na taj način i tako ih vrednovati.

Izborna godina

Za prosvjede u Zagrebu Gjenero smatra da se radi o prosvjedima jedne interesne skupine građana koji su „diletantski vođeni od svoga vodstva ali i u isto vrijeme vješto iskorišteni od aktualne administracije za podizanje svoga političkog rejtinga.

„Ništa se tamo nije dešavalo što bi ukazivalo na postojanje neke skupine koja je spremna nasilno srušiti režim i preuzeti vlast. Samim tim se od nekakvog pokušaju državnoga udara ne može govoriti. Iza svega što se dešava u političkoj areni, a tu ubrajam i dešavanja oko prosvjeda branitelja, zapravo stoje političke igre u izbornoj godini. Sve što se dešava u jednoj izbornoj godini treba gledati na taj način“, tvrdi Gjenero.

I politički analitičar Jaroslav Pecnik ne vidi u dešavanjima na Markovom trgu nikakve tragove pokušaja državnoga udara. Ovaj Osječanin smatra kako su sva ta dešavanja oko branitelja zapravo pokušaj da se destabilizira SDP, ali i da u isto vrijeme trenutno ne postoji želja od bilo koga da preuzme vlast.

„Iza svega zapravo stoji HDZ. Možda ne organizacijski više ali svojom potporom, svakako. Uostalom, treba se sjetiti i kako je prvi potez nove predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, bila posjeta prosvjednicima u Savskoj. Ubrzo je potom jednoga od njihovih čelnika, Antu Deura, postavila za svoga savjetnika. Veza je očigledna i jasna“, smatra Pecnik. 

Prema njegovim riječima veliki propust države, odnosno, policije je činjenica što se zakoni ne provode prema svima jednako te da se sve moglo suzbiti odmah na početku.

„Nisam za to da se bilo koga tuče ili zatvara, ali zakoni, ako postoje, a postoje, moraju provoditi prema svima jednako. Vjerujem da se na početku zakon primijenio, da ovakvih situacija danas ne bi imali“, istakao je Pecnik.

Kakogod, dva neizvjesna dana prosvjeda na Markovom trgu završena su dogovorom i kasnijim sastankom čelnika prosvjeda sa premijerom Zoranom Milanovićem. Na tom sastanku prosvjednici su se pojavili odjeveni u vojne odore. Nije došlo ni do kakvog dogovora, tako da je višemjesečni prosvjed u šatoru, u Savskoj, nastavljen. Do kada – to trenutno nitko ne zna.

Izvor: Al Jazeera