Oglasi

Hrvatski veteran odustao od regate u Piranskom zaljevu

Petar Janjić Tromblon odustao zbog opstrukcija i nedostatka podrške čelnika veteranskih udruga, za koje kaže da se poltronski ponašaju prema Vladi.
Piranski zaljev, Savudrijska valaAndrej Plenković kaže da je pronalazak rješenja graničnog problema sa Slovenijom bliže nego se činiEPA - Arhiva

Vukovarski veteran i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Petar Janjić Tromblon izjavio je utorak da odustaje od akcije "Regata za razum - Piranski zaljev - Savudrijska vala", koju je najavio za 3. veljače, i to zbog raznih opstrukcija te nedostatka potpore čelnika veteranskih udruga.

"Dobio sam neformalnim kanalima informacije koje su me primorale na takav potez", rekao je i dodao kako i dalje ne podržava poteze vlasti u graničnom sporu sa Slovenijom u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu.

Također, ogorčen je na čelnike veteranskih udruga koje se, kako tvrdi, "poltronski ponašaju prema Vladi i odvojile su se od interesa svog članstva".

"Zbog svega ovoga ne želim ugroziti ljude koji su me podržali", dodao je on za Hinu.

HVIDR-a: Neprihvatljiva inicijativa

Petar Janjić Tromblon prošli tjedan je poslao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je navodio kako, zbog graničnog spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali, u kojem mu "daje 72 sata da riješi problem sa Slovenijom", će "organizirati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode".

Nakon toga u ponedjeljak je, nakon što je istekao rok koji je dao Vladi, najavio da će organizirati akciju "Regata za razum - Piranski zaljev - Savudrijska vala" 3. veljače, s početkom ukrcaja u 10:00 sati u Umagu. 

Od njegovih istupa se ogradio predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić, a u utorak je njegovu inicijativu predsjednik Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić ocijenio potpuno neprihvatljivom te dodao da hrvatski ratni vojni invalidi iz te udruge neće sudjelovati u takvim i sličnim inicijativama.

HVIDR-a je u priopćenju istaknula kako pravovaljanom smatra odluku Hrvatskog sabora o povlačenju iz arbitražnog postupka, kao i sve dosadašnje odluke Vlade za mirno rješavanje otvorenog graničnog pitanja, s obzirom da je arbitražni proces, zbog krivnje slovenske strane, nepovratno kompromitiran, te odluka suda za Hrvatsku nije obvezujuća.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.