Hrvatski telekom najavio otpuštanja, a sindikati proteste

T-Hrvatski Telekom odluku opravdava trendovima na telekom tržištu i novim okolnostima poslovanja (Pixsell)

Hrvatski telekom objavio je u utorak da planira smanjiti broj zaposlenih za oko 450, a kao razloge navodi trendove na telekom tržištu i nove okolnosti poslovanja.

“Osim globalnog trenda pada prihoda od osnovnih telekom usluga, smanjenja ukupne vrijednosti hrvatskog telekom tržišta s 15 na 13 milijardi kuna u zadnje tri godine, sve jačeg utjecaja konkurencije, regulatornih promjena te smanjene kupovne moći u Hrvatskoj, značajan utjecaj imaju i ulaganja kompanije u napredne tehnologije, razvoj usluga i infrastrukture te unapređenje poslovnih procesa”, kaže se u saopćenju HT-a.

Najveći iznos otpremnine

HT je u saopćenju naveo i to da će otkazima pristupiti „s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću“, objašnjavajući da će radnici dobiti otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto.

Zbog najava otpuštanja, sindikati HT-a su na konferenciji za novinare u utorak najavili proteste.

Ova kompanija navodi da taj iznos odgovara dvogodišnjoj prosječnoj plaći u HT-u, što je najveći iznos otpremnine u Hrvatskoj i u prosjeku šest puta veći od zakonom propisanog.

Zbog najava otpuštanja, sindikati HT-a su na konferenciji za novinare u utorak najavili proteste.

Sindikati navode da je Uprava HT-a, uz odluku o 450 radnika tehnološkog viška, donijela i odluku o neprodužetku ugovora o radu radnicima koji rade na određeno vrijeme, a takvih je krajem septembra prošle godine bilo 234, navode sindikati.

Preko leđa radnika

Većinski vlasnik HT-a je Deutsche Telekom.

Sindikat se žali da i pored krize HT njemačkom vlasniku i ostalim dioničarima isporučuje  profit veći nego prošle godine.

“Najmoćnija, najprofitabilnija, najpoželjnija kompanija u Hrvata će radi profita njemačkog vlasnika gurnuti i hrvatske građane i svoje radnike još malo dublje. U tu svrhu poslodavac je 2.siječnja 2012. godine Radničkom vijeću HT d.d. dostavio materijale u kojima poslodavac tvrdi da na 217 radnih mjesta na kojima trenutno radi 2082 radnika ima 450 radnika koji više nemaju posla. A činjenice su upravo suprotne! Posla ima preko svake mjere, ali poslodavac ne želi plaćati radnike, već preko leđa radnika osigurati profit dioničarima”, komentiraju iz Hrvatskog sindikata telekomunikacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije