Hrvatski sportisti za depolitizaciju sporta

'Amaterski sport je danas gotovo uništen', rekao je legendarni košarkaški trener Mirko Novosel (Pixsell)

Sportski radnici s terena, sportaši, sportski savezi, ali i resorni ministar smatraju da je u Hrvatskoj potrebna depolitizacija sporta, a sve pokušaje ostvarivanja političkih interesa i prikupljanja političkih poena preko sporta osuđuju i smatraju neprimjerenima.

Sudionici Sabora hrvatskog sporta, održanog na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, jednoglasno su usvojili zaključak da je nacrt prijedloga Zakona o sportu, koji je u završnoj fazi javnog savjetovanja, neprihvatljiv i loš za hrvatski sport. 

Nakon višesatne rasprave zaključeno je da se, prije izrade Zakona o sportu, mora donijeti Nacionalni program sporta kao temeljni strateški dokument. 

Sam Zakon, rečeno je, trebao bi biti garancija autonomije sporta, sportskih organizacija, sportaša i sportskih djelatnika kao nužnom pretpostavkom svakog daljnjeg djelovanja u području sporta, što mu ovaj prijedlog ne daje.

Politički poeni

Skup je otvorio ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar, prenosi Hina.

“Moram priznati da nisam zadovoljan predloženim izmjenama. No, nije kasno, vjerujem da će Zakon ići u proceduru kada se načelno složimo oko većine pitanja, iako se sigurno neće svi oko svega složiti. Vjerujem da možemo producirati dobar Zakon na korist sporta i sportaša, i ako svi budu protiv njega, angažirat ću se da ne prođe u Saboru,” poručio je ministar.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za sport, Predrag Sloboda, jasno je opisao nacrt Zakona o sportu.

“Zakon je neprimjenjiv i neprovediv u ovoj formi. Precizirali smo devet točaka zbog čega je tako, a na prvom mjestu smo izdvojili nedostatak strategije. To je osnovni dokument oko kojega se moramo dogovoriti i tek onda možemo prema toj strategiji oblikovati odgovarajući Zakon o sportu.”

U ime Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), glavni tajnik Josip Čop nije skrivao nezadovoljstvo nacrtom.

“U zadnje dvije godine država je svela sport na razinu ‘močvare’. Osvojenih 306 medalja hrvatskih sportaša samo prošle godine dovoljno govori o tomu kakav je sport promotor Hrvatske. Kada gledam sve vas ovdje, pitam se tko ima pravo osporiti naše pravo da kažemo kako je ovaj prijedlog neprihvatljiv? Prvo se mora izraditi strateški dokument, a tek onda Zakon o sportu, i to zakon koji nije usmjeren protiv jednog čovjeka, kluba ili saveza, već je usmjeren na dobrobit cjelokupnog sporta.”

Legendarni hrvatski košarkaši trener, Mirko Novosel istaknuo je kako je “ovo posljednji trenutak da nešto učinimo jer je situacija katastrofalna”.

“Pogledajte samo gdje su Cibona, Mladost, Zadar i drugi velikani hrvatskog sporta. Ako je jedini cilj naših klubova prodaja igrača kako bi preživjeli, onda sportski rezultat ne može postojati. Zakon mora govoriti o statusu sporta i sportaša te o financiranju sporta, sve ostalo je manje važno. Amaterski sport je danas gotovo uništen,” naglasio je Novosel.

‘Nacrt koji unazađuje’

Jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportaša i vaterpolista, Perica Bukić, dodao je: “Iščekivali smo novi Zakon, a dobili smo Nacrt koji je neprovediv, koji unazađuje umjesto da unaprjeđuje. Baza svega su klubovi, a neki od najvećih, poput Mladosti, Cibone, Splita ili Zadra su pred gašenjem ili u vrlo zahtjevnim situacijama. Moramo se potruditi kako bi mladima osigurali uvjete kakve smo svojedobno mi imali.”

O statusu sporta govorio je i domaćin skupa, dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz.

“Naši ljudi sudjelovali su na početku u izradi Nacrta, ali kada smo vidjeli da je 99 posto prijedloga odbijeno bez argumenata, odlučili smo da nećemo više sudjelovati, jer je bilo očito da je netko unaprijed odredio što bismo trebali potpisati. Veseli me što smo se okupili ovako svi na jednom mjestu, zajedno šaljemo snažnu poruku,” poručio je Knjaz.

Organizatori su pozvali sve sudionike hrvatskog sporta da iskoriste pravo na raspravu u internetskom sustavu e-savjetovanja Vlade Republike Hrvatske.

Na Saboru održanom u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sudjelovalo je više od 200 članova iz redova nacionalnih sportskih saveza, županijskih sportskih zajednica, olimpijaca i vrhunskih hrvatskih sportaša, sportskih institucija, ustanova i hrvatske akademske zajednice.

Izvor: Agencije