Oglasi

Hrvatski sindikati Vladu ocijenili jedinicom

Među hrvatskim građanima prevladavaju apatija i beznađe, a ekonomski pokazatelji ukazuju na veliki neuspjeh.
Vlast je pokazala djetinjastu nespretnost i degutantnu neozbiljnost u postizbornoj grabeži za foteljamaPixsell

Hrvatska udruga sindikata (HUS) saopćila je u subotu da rad aktuelne Vlade ocjenjuje jedinicom, jer je smatra odgovornom što nije spriječila produbljivanje zatečenih negativnih trendova.

Među hrvatskim građanima prevladavaju apatija i beznađe, ekonomski pokazatelji ukazuju na veliki neuspjeh, a socijalni dijalog i socijalna politika ustupili su mjesta stranačkoj uskogrudnosti i kontraproduktivnom rezanju socijalnih prava, kaže se u saopćenju u kojem HUS prenosi javnosti Zaključak Vijeća HUS-a o radu Vlade, prenosi Hina.

"Teško se možemo sjetiti nekog Vladinog poteza koji bi bio usmjeren ičemu doli povećanju proračunskih prihoda na račun građana i/ili gospodarstva. Uz potpuni izostanak pompozno najavljivanih investicija za koje su se osnovale i nove agencije, gospodarska politika dominantno socijaldemokratske Vlade zauzela je čvrsti neoliberalni kurs, udaljujući Hrvatsku sve više od Ustavom zacrtanog modela socijalne države", navodi se u saopćenju.

"Svoj odnos sa sindikatima i poslodavcima Vlada je oslikala novim Zakonom o reprezentativnosti, sadržajno i formalno katastrofalno lošim, čije će negativne posljedice tek početi nastupati. Na tragu rješenja spomenutog zakona pozicionira se i ostatak zakonodavnih aktivnosti nove garniture u ministarstvima. Ishitreni i nestručni prijedlozi, nepoznavanje i zanemarivanje procedure te nespremnost za argumentiranu raspravu i dijalog sa socijalnim partnerima i stručnom i drugom javnošću upotpunjuju dojam političke prakse Vlade, koja na ispitima zaslužuje jedinice", kaže se u saopćenju.

Nespretnost i neozbiljnost

Dodaj se kako je Vlada, "usprkos početnom odmjerenom dojmu, kojeg je emitirao najviše novi premijer, a koji je ulijevao nadu u napuštanje prakse nakaradnog stranačkog kadroviranja i pretpostavljanja partikularnog općemu, ubrzo pokazala da se po stupnju političke kulture teško može pohvaliti značajnijim napretkom u odnosu na svoje prethodnike".

Dokaz su, ističe HUS, brojne afere kadroviranja, u kojima je "vlast pokazala djetinjastu nespretnost i degutantnu neozbiljnost u postizbornoj grabeži za foteljama".

Nakon prvih 100 dana ocjena je bila ista - nedovoljna - upravo zato što su svi tada poduzeti potezi prijetili posljedicama koje danas vidimo, napominje HUS.

Negativan učinak povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) bio je drastični pad potrošnje, koji je nadmašio pozitivan efekt, a pad potrošnje uvjetovao je pad industrijske proizvodnje.

Daljnji efekti spirale neuspjeha su rast nezaposlenosti, pad bruto društvenog proizvoda (BDP), pad direktnih inozemnih ulaganja, rast vanjskotrgovinskog deficita, rast nelikvidnosti, realni pad prosječnih isplaćenih plata te daljnji porast inflacije, s najvećim povećanjem cijena u segmentu stanovanja i energenata te prehrane, ističe se u saopćenju.

Izvor: Agencije