Oglasi

Hrvatski sabor zasjedao cijelu noć, jutros nastavio

Saborska opozicija namjerno koristi mogućnost koju joj daje Poslovnik da nakon svake rasprave zatraži pauzu.
Izmjenama koje predlaže saborska većina uređuju se replike koje se skraćuju s dvije na jednu minutuAnadolija

Zastupnici u Hrvatskom saboru proveli su prvi put u svojoj savremenoj historiji cijelu noć u sabornici u raspravi koja se nastavila i tokom jutra.

Vladajuća koalicija na čelu s HDZ-om predlaže izmjenu Poslovnika, odnosno pravila rada Sabora, s tezom kako bi se na taj način doprinijelo kvalitetu, stručnosti i učinkovitosti saborskih rasprava.

Međutim, opozicijske stranke, koje su protiv takve izmjene jer smatraju da bi se time smanjile slobode i prava zastupnika, koristile su sva moguća sredstva kako bi raspravu učinile apsurdnom.

Teme: Od cijene banana do ledenih zima

Zastupnici opozicije, od kojih su neki u Saboru od jučer od 8:30, namjerno su koristili mogućnost koju im daje Poslovnik da nakon svake rasprave zatraže pauzu, tako da su razlozi za pauze, koje su na kraju potrajale cijelu noć, bili od cijene banana do ledenih zima.

Zbog stava kako vladajuća koalicija izmjenom Poslovnika narušava demokratske standarde rada u Saboru, opozicija je cijelu noć otezala kako bi se rasprava o toj temi vodila prijepodne, uz učešće medija i cijele domaće javnosti.

Izmjenama koje predlaže saborska većina uređuju se replike, koje se skraćuju s dvije na jednu minutu, a zastupnik bi po tački dnevnog reda mogao replicirati najviše tri puta. Za zloupotrebe povrede Poslovnika propisuje se i poluminutni govor.

Kao i cijele noći, saborska opozicija tokom jutra nastavila je pauzama produžavati trajanje rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika ističući da se bore za slobodu govora zastupnika i onih koji su ih birali.

'Oporba nije jalova'

"Bila je ovo duga noć, ali smo jasno dokazali da nismo jalova oporba", rekla je Ines Strenja Linić (Most), istaknuvši da se bore da u parlamentu mogu govoriti o temama koje sami izaberu.

"Pokazali smo kako se stvari mogu dovesti do apsurda, ali samo da pokažemo što vladajući čine Poslovniku u smislu demokracije. Naš alat je ova govornica i kroz taj alat mi kroz replike ukazujemo da nešto treba promijeniti", poručila je Anka Mrak Taritaš (Glas), dodavši kako oduzeti zastupnicima riječ znači da vladajući žele da opozicija uvijek bude opozicija.

"Prema prijedlogu g. Plenkovića, mi se degradiramo, smanjuje se uloga parlamenta, trebali bismo biti poslušni psići na lancu g. Plenkovića. Zato se protivimo ovom poslovniku, takvom odnosu prema Saboru", rekao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Borba za slobodu govora

Miro Bulj (Most) kazao je da cijelu noć vode borbu za slobodu govora koju je htjela ograničiti većina nad manjinom jednim nedemokratskim pokušajem. "Nije ovo borba za nas saborske zastupnike nego za one koji su nas birali da govorimo u njihovo ime", rekao je.

"Prvi put u povijesti rasprava je trajala bez prestanka cijelu noć. Ja sam u sabornici jučer od 9:30, a ostat ću i dalje jer smatram da je borba protiv ove vlade i za slobodu govora moja uloga", poručio je Ivan Pernar (Živi zid).

Dolazak predsjednika Sabor Gordana Jandrokovića u 8 sati u sabornicu zastupnici koji cijelu noć raspravljaju dočekali su aplauzom.

Gordan Maras (SDP) svoj govor nakon jedne od mnogobrojnih pauza snimao je mobitelom kako bi, rekao je, građani na društvenim mrežama mogli pratiti šta se događa u Saboru jer ovo je prvi put u historiji da sjednica traje 24 sata. Zahvalio je zaposlenicima Hrvatskog sabora koji su s njima proveli cijelu noć i koji rade za 3.500 kuna (470 eura), te poručio Jandrokoviću kako ih treba nagraditi.

Opozicija se ponovo pobunila kad je predlagač izmjena Poslovnika Željko Reiner (HDZ) napustio sabornicu, pozivajući se na povrede Poslovnika, nakon čega je Jandroković odredio polusatnu pauzu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.