Hrvatski sabor potvrdio nove ministre

U Hrvatskom saboru većinom glasova iskazano je povjerenje novim ministrima u Vladi Andreja Plenkovića, nakon čega su ministri i prisegnuli.

Potvrđeni su sa 78 glasova ‘za’.

Predrag Štromar iz Hrvatske narodne stranke (HNS) postao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, a njegova kolegica iz stranke Blaženka Divjak vodit će Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ostali ministri dolaze iz HDZ-a – Davor Božinović preuzima Ministarstvo unutarnjih poslova, Dražen Bošnjaković Ministarstvo pravosuđa, Tomislav Ćorić postao je ministar zaštite okoliša i energetike, Marko Pavić rada i mirovinskog sustava, a Lovro Kuščević uprave.

Sabor ih je potvrdio bez rasprave, nakon što su prethodno saslušani u matičnim odborima,.

Uoči glasovanja o novim ministrima, premijer Plenković najavio je da će Furio Radin, predstavnik ‘manjinaca’, postati jedan od potpredsjednika Hrvatskog sabora.

U novoj burnoj raspravi u Saboru, klubovi zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Mosta i Živog zida u petak su se žestoko obrušili na novu vladajuću koaliciju između Hrvatske narodne stranke i Hrvatske demokratske zajednice, pri čemu je Mostov Božo Petrov to ocijenio “političkom prostitucijom”, a Ivan Vilibor Sinčić nazvao “crnim danom za hrvatsku politiku”.

“Slušam već više od mjesec dana o potrebi za famoznom stabilnosti, slušam mantru, laži i izgovore da bi se sakrio kriminal, izgovore da se mogla nastaviti politika kakvu su apostoli Hrvatske provodili posljednjih 20 godina, a javnost svjedoči dnu dna morala, neetičnosti i nebrige za opće dobro”, tvrdi Petrov.

“Svaki izgovor je smiješan, svaki izgovor vrijeđa zdrav razum”, dodao je.

Podsjetio je kako je upravo HNS inicirao opoziv HDZ-ovih ministara, proglasili su Vladu “Titanic Vladom” i prozivali vlast da su zavili gospodarstvo u crno.

‘Klijentelizam i politička korupcija’

“Ako biramo prostitutke na izborima, onda će politika biti prostitucija. Ako biramo poštene, onda će politika biti poštena”, kazao je Petrov.

Prema mišljenju Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida, “danas je pobijedio klijentelizam, politička korupcija, pogažen je opći interes”. “Ovo je dan kada će biti izglasana Vlada koja nije dobila na izborima”, smatra Sinčić.

Hrvatski sabor je u dnevni red sjednice uvrstio prijedloge za iskazivanje povjerenja sedmero novih ministara, te potvrdio zamjene za zastupnike koji su izabrani za župane, pa su zatražili mirovanje mandata.

Imenovanje za ministre u parlamentu očekuju HNS-ovci Predrag Štromar, koji bi uz dužnost ministra graditeljstva trebao obnašati i funkciju potpredsjednika Vlade, i Blaženka Divjak kao ministrica znanosti i obrazovanja.

HDZ-ovac Dražen Bošnjaković očekuje imenovanje za ministra pravosuđa, a iz kvote HDZ-a Tomislav Ćorić trebao bi biti novi ministar zaštite okoliša i energetike, Davor Božinović ministar unutarnjih poslova, Marko Pavić ministar rada i mirovinskog sustava, a Lovro Kuščević ministar uprave.

Koalicijska platforma HDZ-a i HNS-a

Prethodno su platformu za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi Hrvatske potpisali predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar.

Ta platforma u sedam točaka ističe političku stabilnost, snažno gospodarstvo, demografsku revitalizaciju Hrvatske i decentralizaciju, te regionalni i ruralni razvoj kao preduvjet ujednačenog razvoja Hrvatske.

Također, platforma za suradnju dvaju stranaka u Vladi ističe obrazovanje temeljeno na znanju, orijentiranost na budućnost i očuvanje vrijednosti, te učinkovito pravosuđe i sigurnost.

“Politička stabilnost preduvjet je svake reformske politike i stoga ćemo provoditi uključivu politiku, želimo okupiti sve koji svojim znanjem i iskustvom mogu pridonijeti boljem upravljanju zemljom i podizanju kvalitete života hrvatskih ljudi. Aktivnosti Vlade moraju biti usmjerene na stvaranje preduvjeta za razvoj gospodarskog modela koji će poticati poslovanje malih i srednjih poduzeća te obiteljskih gospodarstava”, stoji u platformi.

Stranke su, kako ističu, odlučne uložiti energiju u sveobuhvatno rješavanje demografskih izazova te dodaju da će razvijati pronatalitetnu populacijsku politiku, osnaživati obitelj i poduprijeti usklađivanje poslovnog i obiteljskog života.

Usaglašena programska načela

U platformi se navodi da je ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske nužan za uspjeh Hrvatske, a da se obrazovanje treba temeljiti na znanstveno utemeljenim spoznajama, poticanju kreativnosti i inovativnosti, kao i kritičkom i analitičkom razmišljanju već od najranije dobi. Potrebno je nastaviti s cjelovitom reformom obrazovanja, uključujući i kurikularnu reformu, stoji u platformi.

Kaže se i kako očuvanje temeljnih vrijednosti i dosegnute razine ljudskih prava predstavljaju trajni zadatak Vlade te naglašava kako je daljnji razvoj hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i europskih standarda i vrijednosti u atmosferi uvažavanja i konstruktivnog dijaloga svih hrvatskih građana, uključujući i nacionalne manjine, jedini put u izgradnju poticajne društvene klime.

“Potrebno je provesti preustroj pravosudnog sustava i završiti uspostavu koordiniranog sustava protiv eventualne ugroze Hrvatske”, ističe se u Platformi za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi, u kojoj zaključuju da će  posebnu pozornost posvetiti odlučnoj borbi protiv korupcije i snažnoj kaznenoj politici.

Premijer Plenković potvrdio je da su HDZ i HNS usuglasili nekoliko ključnih programskih načela s kojima žele pridonijeti razvoju Hrvatske i dobrobiti svih ljudi, te je ponovio kako je za njega poruka o političkoj stabilnosti najvažnija pa će na njoj ustrajati “bez obzira kako to nekom drugom izgledalo”.

“Potpisali smo jutros taj dokument kao određenu platformu s kojom HNS ulazi u participaciju i aktivnost hrvatske Vlade. Mislim da smo dogovorom s našim dosadašnjim partnerima zastupnicima nacionalnih manjina i niza drugih stranaka koji su nas podržavali, uz podršku zastupnika HNS-a, osigurali dovoljnu stabilnu i parlamentarnu većinu za normalno funkcioniranje Vlade i drugih institucija”, poručio je Plenković.

Suradnju s HNS-om ocijenio je kao “još jedan dokaz transformativnih poteza koje radi posljednjih godinu dana i koji pokazuju da se uobičajene europske prakse mogu vidjeti na nacionalnoj razini hrvatske političke scene”.

‘Imamo rat u razmišljanju’

Vjeruje da će se nakon glasanja zastupnika, Vlada i Sabor vrati u normalne okvire djelovanja.

HNS-ovac Predrag Štromar uvjeren je kako “rade koaliciju koja će u budućnosti donijeti veliko dobro građanima”.

“HNS unosi svoje vrijednosti u Vladu. To mi je izuzetno drago, a posebno što ćemo dobiti ministricu obrazovanja”, rekao je Štormar. Time će, kazao je, pokušati depolitizirati obrazovanje i uvjeren je da će u tome uspjeti.

“Mi još uvijek imamo rat u razmišljanju od Drugog svjetskog rata, imamo probleme, društvo se dijeli, 27 godina nismo uspjeli povezati društvo i želimo da građani više ne razmišljaju o tome nego da gledaju u budućnost, a da mi kao politika stvorimo kvalitetnije, bolje, slobodnije i demokratskije društvo”, rekao je Štromar.

Izvor: Al Jazeera i agencije