Hrvatski sabor nije izglasao nepovjerenje, Divjak ostaje ministrica

Sabor, Hrvatski sabor, Zastupnici
Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja pokrenula je Socijaldemokratska partija, a potpisima ga podržali poslanici još nekoliko stranaka (EPA)

Saborska oporba predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP), koja je pokrenula opoziv, nije u petak uspjela smijeniti Blaženku Divjak s mjesta ministrice znanosti i obrazovanja.

Od potrebnih 76, za opoziv je glasovalo 55, a protiv opoziva bilo je 77 zastupnika u Saboru, dok je jedan zastupnik bio suzdržan. 

Za opoziv je, kako kaže, greškom glasovao i HDZ-ov zastupnik Ivica Kirin, prenosi agencija Hina.

Vlada je prethodno u prosincu odbacila prijedlog.

U višesatnoj saborskoj raspravi o povjerenju, koja je započela u srijedu uvečer i završila je u četvrtak iza 3:00 sata ujutro, ministrica Divjak je oporbeni prijedlog ocijenila politikantskim i istaknula kako su unaprijedili sustav, a kurikularna reforma provodi se u svim školama u Hrvatskoj, prenijela je Hina.

Kazala je kako je pri preuzimanju dužnosti zatekla strategiju i nedovršene kurikulume bez kune iz europskih fondova, a edukacija nastavnika nije ni bila započeta.

Istaknula je kako gotovo 25-postotni rast plaća u obrazovanju dosad nije zabilježen, a uvedeno je i nagrađivanje najboljih te je nagrađeno 510 nastavnika i ravnatelja, što će se nastaviti i ove godine.

Zahtjev za opozivom pokrenuo SDP

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja pokrenula je Socijaldemokratska partija, koja Divjak, kako su pisali mediji, uz premijera Andreja Plenkovića, smatra odgovornom za stanje u obrazovnom sustavu, a potpisima ga podržali zastupnici još nekoliko stranaka.

“Ustav definira da je svaki ministar odgovoran za stanje u svom resoru, a ministrica Divjak je stanje u svom nazvala potpunom blokadom. Imali smo najduži štrajk [prosvjetara] u povijesti, za kojega je ministrica optužila premijera da se igra igara moći sa sindikatima”, objasnio je ranije SDP-ov Arsen Bauk.

“Smatramo da je ministrica ustavno osobno odgovorna, a ako je Vlada odluči braniti, onda je to znak da su prihvatili svoju odgovornost za štrajk, pa bi bio red da i oni odu”, kazao je Bauk.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u srijedu novinarima, koji su ga pitali hoće li njegov Klub u Saboru podržati ministricu znanosti i obrazovanja, da se strpe do petka.

“Imali koordinaciju koalicijske većine, predsjednik Kluba i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda ima puni mandat, izrazit će stav Kluba, glasat će se u petak i sve ćete vidjeti”, rekao je Bandić na pitanje hoće li podržati Divjak, iako ju je svojedobno prvi pozvao da ode s ministarske funkcije.

Izvor: Agencije