Jednomjesečni pritvor desetorici iz afere Janaf

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, javio je Al Jazeerin reporter Marin Veršić.

Prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sudac istrage je odbio, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, objavila je Hina. Jedna osumnjičena osoba nakon ispitivanja u četvrtak navečer puštena je da se brani sa slobode.

U Novoj Gradiški oko 15 sati uhapšen je SDP-ov gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, također osumnjičen u aferi Janaf, uhapšen je nešto ranije nakon što je sam došao u sjedište policijskog ureda za subijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta (PNUSKOK).

“Nakon odluke Sabora o skidanju imuniteta, gradonačelnik Dražen Barišić sam je otišao u sjedište PNUSKOK-a”, priopćeno je iz njegova velikogoričkog ureda.

Tužilaštvo će za Barišića i Grgića također tražiti istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage odlučivat će o pritvoru za Barišića i Grgića u subotu ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

‘Mito za milionske poslove’

Uz direktora Janafa Dragana Kovačevića istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milionske poslove.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv više osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zloupotrebe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. 

Zastupnici u hrvatskom Saboru izglasali su skidanje imuniteta trojici zastupnika

Hrvatski sabor u petak je bez imuniteta ostavio trojicu svojih zastupnika, HDZ-ove Darka Puljašića i Dražena Barišića te SDP-ovog Vinka Grgića, s tim da je za dvojicu posljednjih dao i odobrenje da ih se zbog navodne umiješanosti u aferu Janaf liši slobode i odredi istražni zatvor.

Te odluke bez presedana u modernom saborovanju, jer nikada u jednom danu nisu skinuti imuniteti trojici zastupnika.

Ukinut imunitet

Sabor je odluku donio velikom većinom glasova, tvrdi Hina.

Iako se nagađalo da bi proces protiv Barišića mogao ugroziti tanku HDZ-ovu saborsku većinu od 76 zastupnika, to se neće dogoditi.

Sam Barišić u četvrtak poslijepodne stavio je mandat u mirovanje, nakon čega je Predsjedništvo HDZ-a na telefonskoj sjednici istog dana odlučilo da će ga mijenjati Mato Čičak, načelnik općine Rugvica i zastupnik u prošlom saborskom sazivu.

Skidanje njihovih imuniteta zatražio je DORH, odnosno USKOK, i to u Barišićevu slučaju zbog sumnje da je počinio krvična djela trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti, a u Grgićevu zbog sumnje da je primio mito.

Gradonačelnik Požege Puljašić vezan je uz drugu aferu, projekt dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi.

Otkriveno je, naime, kako je Grad za početak realizacije tog projekta uzeo sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, iako nikakvi radovi nisu obavljeni. Sumnja se da je to učinjeno temeljem ugovora kojega je Puljašić krivotvorio.

Istraga protiv njega počela je u novembru 2018, no optužnica mu je potvrđena 15. jula ove godine. Zahtjev za skidanje Puljašićevog imuniteta uputio je slavonskobrodski Županijski sud zbog nastavka krivičnog postupka iz 2018.

Izvor: Al Jazeera i agencije