Oglasi

Hrvatski radnici od 1. jula se mogu zaposliti u Španiji

Španija, nakon Njemačke, Belgije i Luksemburga, od 1. jula Hrvatima ukida sva ograničenja pristupu svom tržištu rada.
U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prelaznog razdoblja u kojem države članice EU-a mogu uvesti ograničenjaArhiva

Španija je odlučila ukinuti ograničenja za pristup hrvatskih radnika španskom tržištu rada, uvedena nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine, saopćila je Vlada u Madridu.

Vlada je na sjednici u petak prihvatila prijedlog Ministarstva rada i socijalne sigurnosti i, nakon isteka dvogodišnjeg prelaznog razdoblja, neće obnoviti mjere kojima bi regulirala pristup hrvatskih državljana tržištu rada u Španiji.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prelaznog razdoblja u kojem države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produžiti za još tri godine te, uz opravdan razlog, za dodatne dvije godine.

Slovenija i Austrija produžile

Kada je Hrvatska ušla u EU, 13 država (Njemačka, Grčka, Francuska, Holandija, Kipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španija, Luksemburg, Italija i Malta) iskoristile su mogućnost da u prve dvije godine hrvatskim radnicima ograniče pristup svojim tržištima rada.

Španija je, nakon Njemačke, Belgije i Luksemburga, četvrta država koja je objavila da neće iskoristiti dodatne mogućnosti i da od 1. jula ukida sva ograničenja pristupu svom tržištu rada hrvatskim državljanima.

Slovenija i Austrija najavile su da će produžiti ograničenja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.