Hrvatski radnici: I robovi imali veća prava

Sindikalni čelnici se mjesecima bore protiv obespravljivanja radnika (Pixsell)

Blizu 500 sindikalnih prosvjednika okupilo se u četvrtak pred Ministarstvom rada i mirovinskog sustava Hrvatske, kako bi demonstracijama upozorenja ukazali kako se ne slažu s najavljenim izmjenama Zakona o radu (ZOR), koje, kažu sindikalisti, donose štetu radnicima, a idu na korist poslodavcima, javio je dopisnik Agencije Anadolija.

Prosvjed dva najveća udružena sindikata, Nezavisnog hrvatskog sindikata (NHS) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), predvođen čelnicima Krešimirom Severom i Mladenom Novoselom, počeo je pred koncertnom dvoranom Lisinski, odakle su se zaputili s transparentima i zastavama prema sjedištu Ministarstva rada Hrvatske i predali svoje zahtjeve u ministarstvo Miranda Mrsića.

Borba na ulici

Glavni slogan prosvjeda je „Zar opet robovi? NE!“, dok „Očuvanje ZOR-a = očuvanje radnih mjesta“, „Financijski otkaz – nož u leđa radnicima“ i drugi slogani kritikuju najavljenu izmjenu ZOR-a.

Mladen Novosel iz SSSH-a je poručio demonstrantima kako se sindikalni čelnici mjesecima bore protiv obespravljivanja radnika.

„Ono što nismo uspjeli za stolom, uspjet ćemo borbom na ulici“, rekao je Novosel, koji je izmjenu zakona nazvao prevarom radnika. Uvođenje takozvane flex-sigurnosti, rekao je Novosel, omogućava poslodavcima da raspoređuju radno vrijeme kako god žele, te da radnici „rade kao mazge po 56 sati tjedno, bez plaćenih prekovremenih sati“.

Krešimir Sever, čelnik NHS-a, okupljenima je poručio kako neće odustati od svojih zahtjeva:

„Izdali ste narod, to vam nećemo dopustiti. Robovi u Rimskom carstvu imali su veća prava od radnika danas. Ako ne poslušaju ove poruke, Markov trg za nas će biti premali, ali će biti premali i za Vladu!“

Dio rješenja

Sever je ukazao kako su sindikati i protiv reforme penzionog sistema, kojim je radni vijek produžen na 67 godina.

Uz trube, zviždaljke te glasne povike, zastave i transparente sindikalisti su okupirali pročelje zgrade u Vukovarskoj ulici, gdje je smješteno nekoliko ministarstava.

Sindikalisti kažu kako im je premijer Zoran Milanović 2011. obećao kako neće biti izmjena ZOR-a, žele zadržati postojeći pravilnik o radu, te ne prihvaćaju tzv. financijski uvjetovani otkaz, kojim je poslodavcima omogućeno otpuštanje radnika.

Nakon predanih zahtjeva u Ministarstvo rada, demonstranti su se zaputili pred Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) kako bi iznijeli svoje stavove o najavljenim izmjenama ZOR-a.

„Sindikat je dio rješenja, ne problem“, poručili su Novosel i Sever.

Izvor: Agencije