Hrvatski poslodavci: Trebamo još stranih radnika, sezona je ugrožena

Vir, Plaža, Turisti
Poslodavci kažu da je situacija s radnom snagom kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih kapaciteta (Al Jazeera)

Nakon apela Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatske udruge turizma (HUT) da se povećaju kvote za uvoz radnika jer je turistička sezona sa sadašnjim kvotama ugrožena, iz hrvatskog Ministarstva rada i mirovinskog sustava pozvali su u petak poslodavce da najprije iskoriste domaću radnu snagu te poručili da će tek onda, u slučaju potrebe, razmotriti i njihov zahtjev za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika.

“Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali nam je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu”, odgovorilo je Ministarstvo na apel HUP-a i HUT-a.

Ministarstvo poziva poslodavce da se jave Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), koji će ih povezati s nezaposlenima kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu.

Naime, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u ovom je trenutku približno 4.000 nezaposlenih, od toga 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni.

Ministarstvo: Omogućen rad i umirovljenicima

“Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu”, ističe Ministarstvo, koje stalno prati situaciju na tržištu rada.

Napominju da su pripreme za ovogodišnju turističku sezonu krenule prošle godine kad je HZZ anketirao sve u to vrijeme nezaposlene, od kojih je više od 20.000 iskazalo želju za radom u turizmu.

Njih se početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojilo s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom.

Osim toga, omogućen je rad umirovljenicima do pola radnog vremena, pa i tu postoji mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Dosad je više od 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine, navodi se u priopćenju.

Cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu, ističe Ministarstvo te napominje da će u slučaju potrebe, nakon što se iskoristi domaća radna snaga, u najkraćem roku razmotriti zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika. 

Ove godine osigurano je više od 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, što je dvostruko više nego prethodne godine. Po podacima Ministarstva, kvote za uvoz stranih radnika pri kraju su i ostalo je još otprilike 2.100 dozvola. 

“U postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola, tako da je trenutačno nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota”, navodi Ministarstvo.

‘Situacija kritična’

HUP i HUT ranije su u petak uputili apel hrvatskoj vladi i traže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika.

Tvrde da je zbog nedostatka radne snage ugrožena turistička sezona.

Sezona na Jadranu u punom je zamahu, a hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radne snage, a za to krive Vladu Hrvatske jer nije izdala dovoljno kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu.

U HUT-u ističu da su sadašnje kvote nedostatne te su zajedno s HUP-om poslali zahtjev za hitnim povećanjem kvota u turizmu Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu turizma.

No, odgovor nisu dobili, kako prenosi zagrebački portal Index.hr

“Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snagom je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH”, upozoravaju poslodavci.

Dodaju kako tjednima apeliraju da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju tog problema, ali da su se resorni ministar i vlada oglušili.

“To je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva”, stoji u priopćenju, kako prenosi portal.

Suočavaju se, navode, s dvama ključnim problemima: kvote su se potrošile, odnosno nema tko raditi bez obzira na to što su radnici iz inozemstva već stigli, a, s druge strane, sustav zapošljavanja stranaca i administrativna provedba korištenja kvota nisu učinkoviti, dok se za obradu zahtjeva čeka više tjedana.

Proračun gubi prihode od zapošljavanja i usluga

Uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih, domaćih radnika ako je moguće, no ne postoji raspoloživost i interes te su sada, stoji dalje, u situaciji manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu.

Turizam čini približno 20 posto BDP-a, pa hrvatsko gospodarstvo velikim dijelom ovisi o turističkoj sezoni, a borba za svakog gosta, stoji u priopćenju, prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu.

“Samim time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata”, stoji u apelu poslodavaca.

Izvor: Agencije