Hrvatski policajci krivično prijavljeni zbog ponižavanja i mučenja izbjeglica

Hrvatska je na 'balkanskoj ruti', kojom se migranti i izbjeglice iz siromašnih zemalja Bliskog istoka i Afrike pokušavaju domoći zapadne Evrope (EPA)

Centar za mirovne studije (CMS) podnio je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) krivičnu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika zbog osnovane sumnje na ponižavajuće postupanje i mučenje 33 osobe, među kojima i dvoje djece, te njihovo nasilno i nezakonito protjerivanje iz Hrvatske.

Riječ je o četiri slučaja objedinjena u jednu krivičnu prijavu zbog sličnosti u postupanju. Sve su žrtve, između ostalog, pretrpjele mučenje i ponižavajuće postupanje time što ih je, prema njihovim svjedočanstvima, policija označila trajnim, narančastim sprejem preko cijelog tjemena. 

“Životi žena, muškaraca, djece i obitelji u našoj su državi svakodnevno ugroženi. Izbjeglice, koji u našu državu dođu kako bi u njoj našli zaštitu, u pravilu se time izlažu još većem riziku. Taj rizik predstavljaju prakse MUP-a, koji osobe u bijegu od progona dalje ilegalno i nasilno protjeruje”, upozorila je pravnica CMS-a Antonia Pindulić na konferenciji za medije.

Pritom koriste palice, udarce, pištolje, narušavaju im dostojanstvo i sigurnost tako što ih dogola skidaju usred šume, uzimajući im čak i cipele, i tako već gotovo četiri godine, navodi Pindulić te dodaje da je početkom maja toj praksi dodan novi ponižavajući element – označavanje izbjeglica i drugih migranata, prenijela je Hina.

“U kontaktu sa žrtvama i svjedocima teških povreda prava CMS danas podnosi kaznenu prijavu, a spremni smo poduzeti i sve druge pravne korake kako bismo zaštitili život i dostojanstvo tih osoba”, poručila je.

Krivična prijava navodi dokaze koji uključuju detaljan opis povreda, fotografije, svjedočanstva te poimenično navodi niz žrtava i svjedoka.

Ne postoji policijski zapisnik

CMS od DORH-a zahtijeva “učinkovitu istragu i sankcioniranje počinitelja”, a od novog vodstva DORH-a da prepozna težinu i ozbiljnost krivičnog djela te da postupi prema dužnosti i zakonu, prekidajući time praksu starog vodstva.

“Policija i žrtve se slažu u jednoj stvari – o ovome ne postoji policijski zapisnik, što ni ne čudi jer se radi o svjesnom kršenju prava i počinjenju niza kaznenih djela za koja su osumnjičeni upravo policajci”, upozorila je Pindulić.

Nakon desetaka hiljada slučajeva popraćenih snimkama, fotografijama i svjedočanstvima u posljednjih nekoliko godina, uključujući i svjedočanstva samih policajaca, Pindulić smatra da ti slučajevi nisu izuzeci nego pravilo.

“Jasno je da se radi o političkoj odluci i sustavnom nasilju. Tome se mora stati na kraj”, poručila je. Društvo od policije očekuje da poštuje zakone, a DORH je dužan istražiti navode o grubim kršenjima zakona. Time će ne samo ispuniti svoju zakonsku dužnost nego i pokazati brigu za živote i dostojanstvo izbjeglica i drugih migranata. CMS poziva policijske službenike kojima je stalo do zaštite ljudskih života da odbiju izvršiti ilegalne naredbe i da takve naredbe prijave u svrhu zaštite svojih prava i prava svojih kolega”, poručila je Pindulić.

Upitana za ishode prošlih krivičnih prijava koje je CMS predao, odgovorila je da “do sada nisu upoznati s bilo kakvom učinkovitom istragom koja bi potvrdila navode takvih kaznenih djela”.

Negiraju ilegalno vraćanje

Hrvatska je na “balkanskoj ruti”, kojom se migranti i izbjeglice iz siromašnih zemalja Bliskog istoka i Afrike pokušavaju domoći zapadne Evrope.

Službena Hrvatska dugo je negirala ilegalno vraćanje izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu, ali je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na švicarskoj televiziji prošle godine potvrdila da takve prakse ipak postoje.

“Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite push-back, ali morate vidjeti i kakav je to teren”, odgovorila je hrvatska predsjednica pred kamerama javne televizije SRF.

Bosanskohercegovačke vlasti također su više puta upozorile na ilegalno i nasilno postupanje hrvatske policije prema migrantima i izbjeglicama koje Hrvatska vraća u Bosnu i Hercegovinu. 

Izvor: Agencije