Hrvatski pčelari u gubicima zbog EU granice

Pčelari sa juga Hrvatske od ulaska u Evropsku uniju suočavaju se s velikim gubicima. Oni svoje pčele, zavisno od godišnjeg doba, sele kako bi dobili što više meda, no sada ne smiju prelaziti bosanskohercegovačku granicu kod Neuma. Zbog toga put traje višestruko duže, prilikom čega dio pčela ugine.

Uz prošlogodišnje loše vrijeme, procjenjuje se da su gubici u pčelinjem fondu Hrvatske veći od 13 miliona eura. Umjesto livadnog, pčele iz dubrovačkog zaleđa ove bi godine mogle dati samo med od kadulje. No, i to još tek nekoliko sedmica, dok sunce ne postane prejako.

“One ne mogu opstati ovdje, ljeti je u nas jako vruće. Moramo ih seliti. Onda kad zahladi, prije velikog zahlađenja, deveti-deseti mjesec, na Pelješac i onda kad prođe rusmarina, maginja, planika, onda ih vratimo ovdje”, govori pčelar Pero Šeput.

Prepolovljena proizvodnja

Posljednje dvije godine s time imaju velikih problema – pa, umjesto dvije tone, sada proizvode blizu tonu meda godišnje.

“Mi bi sad bili na mandarini u Opuzenu, ljudi su nas zvali – imaju svoj posjed 100 hektara mandarina, i nikome ne smeta. Mi bi za 10 dana digli 10-15 kila meda po košnici, pošli – vratili se. Nama je to pola sata odavde”, navodi Stijepo Šutić.

Sada taj put pređu tek za četiri sata, dok do ličkih livada moraju putovati čak 12 sati.

Problem je nastao ulaskom Hrvatske u EU. Naime, granični prelaz kod Neuma nema veterinarsku stanicu usklađenu s direktivama EU-a, pa je jedini način da pčele prebace sa jednog na drugi dio Hrvatske trajekt sa poluotoka Pelješca do Ploča, javlja sa Pelješca novinarka Al Jazeere Ana Mlinarić.

“A ovu vožnju trajektom ne preživi oko 10 posto pčelinjih zajednica, i to zato što dolazi do gušenja. Pčele moraju biti dobro zatvorene, pa na dugom putovanju često dolazi do pregrijavanja košnica”, dodaje ona.

Upozorenja od 2013. godine

Osim mnogo dužeg puta, pčelama ne odgovara ni red vožnje, jer bi ih trebalo prevoziti po noći, kada borave u košnicama i manje je vruće, a tada trajektnih linija nema. Nerijetki su i problemi s drugim putnicima, jer za razliku od vožnje kada su pčele mirne, kod stajanja nerijetko dolazi do njihova izlijetanja, uprkos zaštiti.

Na svoj problem pčelari sa juga Hrvatske upozoravaju od 2013. godine, no Evropski parlament o njemu će tek sada raspravljati.

“Očito je došlo do previda, jer je EU dopustila derogaciju preko neumskog koridora za proizvode životinjskog porijekla, ali ne prijevoz za sve životinje, uključujući i pčele. Premda problema imamo i sa školjkama i ribama, jer se na graničnom prijelazu se moraju stavljati u određene kutije. Najgore je, ipak, s pčelama, jer je njihov prijevoz u potpunosti zabranjen”, ističe Tonino Picula, zastupnik u EP-u.

Odgovor bi mogao stići za mjesec dana, što je i dalje na vrijeme da ova sezona meda u potpunosti ne podbaci.

Izvor: Al Jazeera