Hrvatski nogometaši: Osjećali smo se jadno

Huligani sa dijela tribine na kojoj su bili smješteni hrvatski navijači pokušali su isprovocirati prekid utakmice (Reuters)

Nakon što je skupina hrvatskih navijača pokušala isprovocirati prekid utakmice Hrvatska – Češka, a Europska nogometna federacija najavila disciplinski postupak, oglasili su se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, izbornik Ante Čačić te neki od igrača osudivši incident.

“Bravo, Vatreni! Bravo, hrvatski navijači! A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo, i za svastiku! Sram vas bilo!”, objavila je Grabar-Kitarović na svome Facebook profilu.

U 86. minuti utakmice uporabom pirotehnike, huligani s dijela tribine na kojoj su bili smješteni hrvatski navijači pokušali su isprovocirati prekid utakmice.

Nakon što je na teren palo nekoliko baklji i topovski udar, koji je eksplodirao u blizini jednog od vatrogasaca, uslijedila je i međusobna tučnjava na tribinama.

Prekid je bio privremen, a nakon pet minuta susret je nastavljen.

Srna: Najteža utakmica u karijeri

UEFA je odmah pokrenula disciplinski postupak zbog prekida, a mediji prenose da Hrvatsku zasigurno čeka teška kazna, tim više što je reprezentacija kažnjena i igranjem domaćih utakmica bez gledatelja u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji

UEFA je na Europskom prvenstvu već kaznila Englesku i Rusiju zbog divljanja navijača, i to uvjetnom kaznom diskvalifikacije s natjecanja.

“Oni koji su izazvali prekid sad se vjerojatno smješkaju u svojim foteljama, a mi se sramotimo. Sve je to već viđeno i ne znam zašto se to već nije sankcioniralo. Uništen je trud onih koji s ponosom nose hrvatski dres”, rekao je izbornik Čačić.

Vjeruje i da nakon tog incidenta njegova momčad neće biti demoralizirana te je “siguran da će se igrači i dalje boriti”.

“Uvjeren sam da su se mnogi Hrvati danas crvenili, osjećali se jadno, a među njima smo bili i mi koji smo bili na terenu”, dodao je Čačić.

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna priznao je u izjavi nakon dvoboja s Češkom u Saint-Etienneu da mu je ovo “bila najteža utakmica u karijeri” te izrazio žal što je njegova momčad pala nakon prekida zbog huliganskog divljanja na tribini.

“Nemam više komentara na takvu situaciju. Tu se više nema što komentirati. Trebamo gledati samo utakmicu”, rekao je Srna.

“Bila je to najteža utakmica u mojoj karijeri”, priznao je Srna, koji se, bez obzira na očevu smrt, stavio na raspolaganje izborniku Čačiću.

Perišić: Nije vrijedno priče

Strijelac vodećeg pogotka za Hrvatsku Ivan Perišić izjavio je poslije utakmice da se “osjećao jadno” te da mu je u posljednjih 10 minuta utakmice djelovalo kao da nije bio na terenu.

“Ne znam, nije vrijedno priče. Mi trčimo, borimo se… Ne znam što se treba napraviti, koje je rješenje”, komentirao je Perišić huliganski ispad.

“Pokušao sam policajcima reći da izbace tu grupu. Rekli su da nemaju dopuštenje UEFA-e. Sreća je što se nastavila utakmica, ali tko zna što će sad biti. Bit će teško. Moramo skupiti glave. Treba vidjeti kako će nas kazniti”, rekao je Perišić.

“Možda bolje da ne igramo, da ne sramotimo svoju zemlju zbog par budala”, zaključio je hrvatski reprezentativac.

Žalosno je da se ovo događa i da se ne može spriječiti, kazao je napadač hrvatske reprezentacija Mario Mandžukić.

Mandžukić: To nismo zaslužili

“Mi smo ovdje došli igrati nogomet, a ne da nakon utakmice moramo pričati o ovim stvarima”, kazao je napadač Juventusa.

Hrvatska je protiv Češke imala vodstvo 2:0 i sigurnu igru, no u zadnjih 15 minuta sve se raspalo.

“To je ono što me još više žalosti. Vodili smo 2:0, a na koncu je završilo 2:2. Trebali smo završiti utakmicu u našu korist, ali opet na kraju nismo izgubili”, rekao je Mandžukić.

Hrvatski nogometni savez očekuje velika kazna zbog nereda na tribini, no mnogi strahuju da bi UEFA mogla “Vatrene” izbaciti s EP-a.

“Nisam o tome uopće razmišljao. Svakog od nas je ovo pogodilo, jer smo se svi do jednog bacali na glavu, i prvu utakmicu [protiv Turske], i večeras protiv Češke. I onda netko dođe i napravi ovako nešto. Mislim da to nismo zaaslužili”, poručio je razočarani Mandžukić.

HNS imao dojavu da će biti bakljada

Povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković je izjavio kako je HNS imao dojavu da će doći do bakljade u 85. minuti utakmice.

“Imali smo dojavu da će u 85. minuti doći do nereda. Zato je i francuska specijalna policija ušla na stadion i ogradila tribinu s našim navijačima,” kazao je on novinarima u Saint-Etienneu.

Rekao je kako se dio izgrednika odmah razbježao te dodao kako će pokušati utvrditi njihov identitet pregledom video zapisa.

Hrvatski olimpijski odbor je osudio huliganski ispad na utakmici Hrvatska – Češka.

“Gnjusan čin onih pojedinaca kojima nije stalo do sporta bacio je u drugi plan sjajnu igru naše nogometne reprezentacije i ponovo uskratio pravo navijačko i slavljeničko ozračje hrvatskim navijačima i istinskim ljubiteljima nogometa, ali i našim nogometašima, koji s velikom strašću i ljubavlju brane boje Hrvatske.Izražavamo žaljenje što se, unatoč najavama, nije poduzelo ništa od strane odgovornih da se spriječi današnji huliganski čin, iako im je u potpunosti jasno koja se šteta time nanosi hrvatskom sportu”, piše u saopćenju HOO-a.

Izvor: Agencije