Hrvatski nogomet: Neki će nositi ‘kockasto’, neki prugasto

Mamić uspio izgraditi mrežu u svim porama društva, piše autor (Arhiva)

Piše: Damir Petranović

“Doći će EURO i opet ćemo svi biti u kockastom”, samozadovoljno se smiješio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker još nedavno, ovog ljeta, u jednom od svojih autističnih nastupa, u kojima se pravio da u hrvatskom nogometu cvjetaju ruže.

Reprezentacija se upravo bila plasirala na Europsko prvenstvo, njegove desna i lijeva ruka u Savezu – svemoćni Zdravko Mamić i organizator Damir Vrbanović – upravo su pušteni iz pritvora, usprkos teškim optužbama za malverzacije vrijedne blizu 15 milijuna eura, a izgledalo je i da će na izborima glatko pobijediti njihovi pokrovitelji i partneri iz Hrvatske demokratske zajednice.

Ukratko, činilo se da situacija poprima ružičaste tonove i da propada široka akcija čišćenja hrvatskog nogometa od klike koja ga je okupirala, od društvenog taloga svih vrsta, koji je plemeniti sport iskoristio za privatne interese, ruganje zakonu i vlastito besramno bogaćenje.

Činilo se sve do srijede ujutro, kada je policija ponovno pokucala na Mamićeva vrata i odvela ga u zatvor, zajedno sa sinom Mariom i još nekoliko bliskih suradnika. Šukera nije bilo u blizini – nekim slučajem odgodio je povratak iz Rusije u Hrvatsku. Nitko ne zna gdje je, ali već se zbijaju sočne šale na njegov račun.

Recimo, na onu njegovu izjavu s početka ovog teksta: Sve je izvjesnije, Europsko prvenstvo u nogometu narednog ljeta neki zbilja hoće dočekati “u kockastom”, no neki će, bogme, imati i prugaste modne detalje.

Očekivana hapšenja

Masovna hapšenja u hrvatskom nogometu posljednjih mjeseci bila su potpuno očekivana, dapače: javnost je s vidljivim nestrpljenjem čekala kada će se konačno početi nagrizati čvrsta piramida moći, kojoj je na čelu notorni Zdravko Mamić, samoproglašeni gazda zagrebačkog Dinama, evidentni šerif hrvatskog nogometa i vjerojatno najmoćniji sportski menadžer u ovom dijelu Europe.

Ovog ljeta su istražitelji otkrili da je oštetio klub za nekih 15 milijuna eura – tako što je, kroz fiktivne i izmišljene ugovore, svojim igračima davao postotke od transfera, da bi mu oni vraćali novac u kešu – a usput je i zakinuo državu za nekoliko milijuna eura poreza.

U tom trenutku možda je izgledalo da je krenula velika akcija provjetravanja, ali samo deset dana kasnije i on i njegovi suradnici izlaze na slobodu, uz plaćene milijunske jamčevine. U potezu jedinstvenom za ionako kržljavo i poremećeno hrvatsko pravosuđe, nisu im određene mjere opreza, nije im je zabranjeno kontaktirati sa svjedocima, a čak im je i dozvoljeno vratiti se na mjesto zločina, na svoje nogometne funkcije.

Danas, samo četiri mjeseca kasnije, sve se doima još ozbiljnije: Istražitelji su zagrabili duboko u povijest Mamićevog poslovanja i, uz pomoć američkih kolega iz IRS-a, službe koja predstavlja strah i trepet čak i za znatno prominentnije kriminalce, otkrili da se u svojim trgovanjima nogometnim ljudskim mesom koristio “offshore” računima u inozemstvu. Šteta za državu: navodno deset milijuna eura.

I, naravno, uslijedio je novi val hapšenja, s perspektivom nešto trajnijeg boravka iza rešetki. U Hrvatskoj je, naime, upravo u posljednjih nekoliko mjeseci konačno sazrelo razmišljanje da se sve te svinjarije koje okružuju nogomet jednom konačno moraju počistiti.

Vidljiva i nevidljiva mreža

Sportske teme čak su dominirale jednim dijelom predizborne kampanje, a, bogme, i nakon nje: baš ovog tjedna stranka Most, koja će odlučiti o tome hoće li vlast formirati ljevica ili desnica, kao jedan od svojih uvjeta postavila je sređivanje stanja u nogometu. Odnosno, da se ne lažemo, konačni obračun s Mamićem. A to je mnogo više nego što bi se na prvi pogled moglo zaključiti.

Zdravko Mamić, naime, u svojih desetak godina vladavine, garnirane stotinama milijuna eura koje su prošle kroz njegove ruke, uspio je izgraditi cijelu jednu mrežu, vidljivu i nevidljivu strukturu u gotovo svim porama društva, koju uspijeva aktivirati svaki put kada mu nešto zaškripi.

S političarima i političkim strankama, prije svega HDZ-om, razvio je vrlo nježne odnose. Kod sebe je zaposlio bivše i vrlo utjecajne policajce, koji u svakom trenutku mogu dojaviti kakav mu je status u represivnom dijelu aparata. S najmoćnijim sucima u državi – uključujući i sutkinju Ustavnog suda! – sastaje se na javnim mjestima. Za predsjednicu države organizira proslave rođendana. Ustrojio je svoju vlastitu navijačku grupu, koja se ne ustručava uličnih metoda u obračunu s njegovim kritičarima.

Dijelu novinara je prijetio, jednom dijelu sredio otkaz i uništavanje egzistencije, a jedan dio je jednostavno kupio. Njegov odvjetnik vlasnik je najmoćnije novinske grupacije u zemlji, koja uključuje i jedini sportski dnevni list.

Okružuju ga potentni biznismeni, odvjetnici i sveučilišni profesori koje je, uz naknadu, smjestio u Skupštinu Dinama, pravo izvorište svoje moći. Instalirao je Davora Šukera, predsjednika HNS-a sa svojstvima kartonske lutke, u sami vrh Europske nogometne federacije. Donira novac na sve strane – ali pažljivo, kako bi izgradio svoj utjecaj na svim razinama. Drži pod kontrolom Nogometni savez, odnosno sve njegove strukture, počevši od sudaca, “spavača” koji se aktiviraju kad se konkurenti približe.

Američki istražitelji

Svoju ekipu zaokružio je raznim trgovcima željezom i otpadom, poslovnim ljudima dvojbenog integriteta, nogometnim legendama s dovoljno savitljivom kičmom i “celebrityjima” kao uobičajenim balkanskim dodatkom, “vegetom”, koja u zapuštenim sredinama kod narodnih masa dokazano proizvodi efekt idolopoklonstva.

A pored svega toga, još se zaklinje u svoje hrvatstvo i projicira državne neprijatelje koji nam hoće oteti slobodu.

Zdravko Mamić je ovog tjedna ponovno završio u zatvoru i ondje bi opet trebao ostati jedno solidno vrijeme, ako ništa, onda zato što su u cijelu priču uključeni međunarodni i američki istražitelji.

A to nije šala: ta ekipa u kratkom roku uspjela je rasturiti Svjetsku i Europsku nogometnu federaciju, dvije organizacije čiji lideri su na čelu nosili pečat korumpiranosti. No, tek treba vidjeti kako će se stvari razvijati u hrvatskom slučaju – ovdje, naime, nogometna mafija nije samo nogometna…

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno u redničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera