Hrvatski naučnik: Šanse da umrete od korona virusa gotovo ne postoje

'Sam pogled na brojke sugerira koliko su male šanse da obolite od korona virusa, a još bitno manje da mu podlegnete', kaže hrvatski naučnik u Torontu (Grgo Jelavic / Pixsell)

Hrvatski naučnik Igor Štagljar, specijaliziran u području molekularne biohemije, odlučio je jasnim brojkama smiriti paniku u vezi s korona virusom. Sam pogled na brojke sugerira koliko su male šanse da obolite od korona virusa, a još bitno manje da mu podlegnete, prenosi hrvatski RTL.

“Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da postoji 79.300 zaraženih korona virusom. Od toga velika većina, njih 77.000, u Kini, od čega velika većina u Wuhanu. Wuhan ima 11 milijuna stanovnika. Pretpostavimo da su od gore navedenih 77.000 zaraženih svi u Wuhanu. Dakle, 0,7 posto stanovnika Wuhana je zaraženo, a 99,3 posto stanovnika tog grada nema virus. Govorim o gradu odakle je krenula epidemija”, naveo je Štagljar.

Dodao je da je Wuhan bitan jer je žarište korona virusa, što znači da je najopasnije mjesto na Zemlji kad je riječ o mogućnosti da se ljudi zaraze njim.

‘Nema potrebe za panikom’

Pojašnjava da je upravo tih 0,7 posto ključna stavka jer na nju tek idu postoci smrtnosti.

“Ako imate 85 godina, imate 0,7 posto šanse uopće pokupiti virus, pa, ako ga pokupite, imate još 14,8 posto šanse umrijeti od njega, odnosno ukupno imate 0,103 posto šanse umrijeti od tog virusa. To znači da je šansa da nećete umrijeti od tog virusa čak 99,897 posto! Za jednog 45-godišnjaka te dvije šanse pomnožene iznose 0,0028 posto da će ih virus ubiti, a 99,9972 posto da neće. Za jednog 35-godišnjaka vjerojatnost da će umrijeti od ovog virusa je 0,0014 posto, a da neće umrijeti je 99,9986 posto. To je 0,7 posto da ga uopće dobijete i 0,2 posto da umrete od njega, ako ste ispod 40 godina starosti”, rekao je Štagljar.

Dodao je i da Kina ima 1,386 milijardi stanovnika te istakao da samo 0,0055 posto Kineza ima virus.

“Eto koliko je virus zarazan. Poanta cijele priče: da, opasnost postoji, no potpuno je nepotrebno stvarati ovakvu paniku”, zaključio je profesor na Odjelu za biohemiju i medicinsku genetiku na Univerzitetu u Torontu.

Izvor: Agencije