Oglasi

Hrvatski ministar Lovro Kuščević podnio ostavku

Osim na dužnost ministra, podnio je ostavku i na mjesto političkog tajnika HDZ-a; Andrej Plenković prihvatio takvu odluku.

Kako se obogatio Lovro Kuščević?

Hrvatski ministar uprave Lovro Kuščević, suočen s nekoliko afera u vezi nekretnina, podnio je ostavku na tu te na dužnost političkog tajnika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice - HDZ.

Ostavku je prihvatio premijer Andrej Plenković.

"Ministar Kuščević i ja smo razgovarali. On je dao na raspolaganje svoj mandat na mjesto ministra uprave i političkog tajnika [HDZ-a]. Prihvatio sam njegovu ostavku. On se vraća u Hrvatski sabor. Procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u", rekao je Plenković nakon sjednice u središnjici HDZ-a.

'Politički sam odgovoran'

I Kuščević je potvrdio da je dao mandat dao na raspolaganje te priznao da je "politički odgovoran".

"Jasno mi je da ova negativna medijska percepcija predstavlja velik teret Vladi. Ponosan sam na sve što sam napravio u mandatu županijskog vijećnika, općinskog vijećnika i ministra. Ponosan sam na milijarde koje sam izvukao preko europskih fondova", poručio je Kuščević.

Najavio je i kako će "s istim žarom kao i dosad" nastaviti rad u Saboru.

Ostavku tražili i u Saboru

Ostavku Lovre Kuščevića proteklih su dana tražili predstavnici opozicije i koalicijski partneri u Vladi zbog navodnih afera na Braču.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću, Hrvatskom saboru su u međuvremenu podnijela 43 zastupnika. Najvećoj stranci opozicije, Socijaldemokratskoj partiji (SDP) u tome su se pridružili zastupnici Hrvatske seljačke stranke (HSS), Građansko-liberalnog saveza (GLAS), Kluba nezavisnih zastupnika, te zastupnici Stranke narodnog i građanskog aktivizma (SNAGA) Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

Opozicija je zatražila izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću jer je "tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća [na Braču], a potom ministra pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist".

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.