Hrvatski ministar: Izgradnja Pelješkog mosta kreće najesen

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da je Pelješki most nacionalni projekt (Al Jazeera)

“Izgradnja Pelješkog mosta krenut će ove jeseni, a most će biti gotov u roku 3,5 godine od potpisivanja ugovora”, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Dodao je da će ostale faze biti gotove najkasnije do 2022. godine, a u slučaju da projekt ne sufinansira Evropska unija, finansirat će ga u cijelosti Republika Hrvatska.

Izvođač na projektu Pelješkog mosta trebao bi biti poznat ovog ljeta, a radovi krenuti najesen, rekao je Butković u Dubrovniku, gdje je održan deveti sastanak radne grupe za izgradnju Pelješkog mosta.

“Prošle godine u lipnju je krenula procedura prema europskom financiranju, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja, krenulo je prema JASPERS-u, potom i prema neovisnom tijelu kontrole, koje je vrlo brzo potvrdilo financiranje projekta. Prije nekoliko dana Ministarstvo regionalnog razvoja poslalo je u Europsku komisiju na odobrenje čitav projekt. Imamo tri mjeseca da donesu odluku”, kazao je Butković.

Paralelne tri faze

Dodao je da je Vlada svakako donijela odluku kako će cijeli projekt cestovnog povezivanja juga Hrvatske finansirati Zagreb u slučaju da ne dobije sredstva od EU-a.

Odgovarajući na novinarske upite, odbacio je mogućnost da u ovoj fazi postupka projekt blokiraju kompanije koje s njime nemaju nikakve veze, kao što je svojevremeno bio slučaj s jednom kompanijom iz Splita.

“Ovaj projekt ima i druge faze, to su pristupne ceste i obilaznica Stona. Negdje još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a paralelno se rade sve tri faze”, rekao je Butković, ističući kako neriješeni imovinsko-pravni odnosi neće predstavljati problem u eventualnom odobravanju finansiranja iz sredstava EU-a, prenosi Hina.

Butković je ustvrdio kako će od trenutka potpisivanja ugovora Pelješki most biti gotov u roku 3,5 godine, a dodao je kako će se u drugom krugu konkursa za izvođača bodovati i rok završetka.

Kazao je kako je brza cesta između Dubrovnika i aerodroma Ćilipi u planu koji će Vlada usvojiti za nekoliko dana.

“Gotova je studija izvodljivosti, a Hrvatske ceste će sada ugovoriti studiju utjecaja na okoliš. To jest naš prioritet, a sve su to projekti koje moramo pripremiti”, naglasio je Butković.

Jedna teritorijalna cjelina

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je Pelješki most nacionalni projekt od posebnog značaja za jug Hrvatske.

“Ovaj projekt za nas je gospodarski veoma značajan. To je važan geostrateški hrvatski projekt jer će Hrvatska konačno biti jedna teritorijalna cjelina. Nismo niti svjesni koliko će ovo biti važan projekt za Hrvatsku”, kazao je on.

Podsjetio je kako je ukupan dug cestarskog sektora blizu 5,3 milijarde eura, a ove godine na naplatu dolazi 1,1 milijarda.

“Odustali smo od monetizacije i prodaje autocesta”, rekao je Butković, dodajući kako bi eventualni novi koncesionar sigurno osjetno podigao cestarine.

Izvor: Agencije