Hrvatski ministar branitelja podnio ostavku

Hrvatski ministar branitelja Mijo Crnoja u četvrtak navečer podnio je ostavku, nakon što je nova hrvatska vlada održala prvu sjednicu.

Crnoja je u izjavi novinarima pred Banskim dvorima, nakon višesatnog sastanka s premijerom Oreškovićem te potpredsjednicima Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom, rekao da je sve dokumente dao Hrvatskoj vladi i pravnim stručnjacima koji su ocijenili da nema nikakve krivice koju su mu mediji stavili na teret.

“Međutim, ja ne želim biti uteg ovoj vladi, ne želim biti problem zbog čega Hrvatska vlada ne bi uspjela i hrvatska država krenula nabolje, i premijeru Oreškoviću dao sam ostavku”, rekao je Crnoja te pozdravio sve hrvatske branitelje.

“Ono što je gospodin Crnoja napravio za Hrvatsku nije u pitanju, ali u ovom trenutku je postojala jedna razina političke i moralne odgovornosti koju je on preuzeo“, istakao je Miroslav Šimić.

Crnoja, prema najavi, nije prisustvovao sjednici, iako se nalazi u Banskim dvorima, javio je iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Tokom 11-satnog sastanka u srijedu u Banskim dvorima, na kojem su bili premijer Hrvatske Tihomir Orešković, dvojica potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov te ministar Crnoja, sudionici susreta su razgovarali o situaciji nastaloj nakon objavljivanja u javnosti informacija koje Crnoju povezuju s nekim aferama.

Najavljene sankcije

Nakon što je Crnoja ranije podastro dokumentaciju koja se odnosi na sporne slučajeve, Vladini pravni stručnjaci su je razmatrali, a kako se doznaje, bili su pozvani i nezavisni pravni stručnjaci koji su, također, pregledali dokumentaciju i napravili sažetke.

Crnojinu ostavku zatražila je i saborska opozicija, nakon medijskih napisa da je ministar prijavio lažno prebivalište i da je više puta prijavljivan zbog fizičkog nasilja, a postavilo se i pitanje korištenja namjenski dobivenog kredita za izgradnju porodične kuće.

Premijer Orešković ranije je poručio da se želi naći s Crnojom i da će potom imati stajalište o tome, dok je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio da će Crnoja, ako je nešto pogriješio, sigurno biti sankcioniran.

Predsjednik Mosta Božo Petrov je, na opaske da je Crnoja sam priznao kako je namjenski dobiveni kredit za izgradnju porodične kuće oročio, rekao da znaju kako bi postupile osobe koje predstavljaju Most, pa očekuju da tako postupi i druga strana.

Predsjednik Socijaldemokratske partije i donedavni premijer Zoran Milanović u srijedu je izjavio da, ukoliko je tačan dio navoda, Crnoja mora biti smijenjen.

Premijeru Oreškoviću za to su dali 24 sata; u protivnom Milanović je najavio da će SDP pokrenuti inicijativu u Hrvatskom saboru za njegov opoziv i izglasavanje nepovjerenja.

Oreškovićeva vlada potvrđena je u Saboru u prošli petak većinom glasova.

Izvor: Al Jazeera i agencije