Hrvatski MiG-21 pao zbog kvara na hidraulici

Borbeni zrakoplov MIG-21, koji se prije mjesec srušio u polje nedaleko od zagrebačkog aerodroma, pao je zbog tehničkog kvara, a pogreške u vojnom zapovjednom lancu nije bilo, navodi se u preliminarnom izvještaju istrage.

Izvještaj je predstavljen na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost Hrvatske, koju je sazvao predsjednik Ivo Josipović.

Kvar na hidraulici, objašnjeno je, pokrenuo je lančanu reakciju na drugim sustavima zrakoplova, koji je prije 12 godina bio na remontu u Rumunjskoj, i onemogućio upravljanje, zbog čega se pilot morao katapultirati.

Od preostalih 12 MiG-ova hrvatske vojske, devet je nedavno vraćeno s višemjesečnog remonta iz Ukrajine, a od njih samo je pet ispravno i može letjeti. 

Nema smanjivanja izdvajanja

Do polovice iduće godine, potvrđeno je, Hrvatska će donijeti odluku o načinu obnove borbenih zrakoplova i zaštiti zračnog prostora.

„Tu ne treba biti preambiciozan i stremiti prema najmodernijim i najskupljim novim sustavima, ali recimo nekim sustavima, pa čak i korištenim sustavima zapadnog porijekla – to da. Očito je da ovi avioni idu prema svom kraju“, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

„Iduće godine ćemo se razletiti da vidimo postoji li mogućnost zajedničkog air-policinga s nekom od zemalja. Napravit ćemo još jedan krug od ovih zemalja partnera koji su nam zainteresirani i procijeniti vlastite sposobnosti – možemo li to razvijati vlastitim snagama“, ukazao je Ante Kotromanović, hrvatski ministar obrane.

Najavljeno je i kako Hrvatska neće smanjivati ulaganja u oružane snage.

„Hrvatska će zadržati ratno zrakoplovstvo, makar i samo na simboličkoj razini“, zaključio je Milanović.

Izvor: Al Jazeera