Hrvatski medicinari u akciji ‘Pet do 12’ tražili veće plate

Liječnici, Zdravstvo, Protest
Zaposleni u zdravstvu će, kako je najavljeno, nakratko obustaviti rad i okupiti se u krugu bolnica (Al Jazeera)

Zdravstveni sindikati u Hrvatskoj u srijedu su organizirali prosvjednu akciju “Pet do 12” u kliničko-bolničkim centrima Zagreb i Split te Općoj bolnici Dubrovnik.

Zaposleni su nakratko obustavili rad i okupili se u krugu bolnica kako bi poručili Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Nekoliko stotina medicinskih sestara i tehničara te drugih zdravstvenih radnika okupilo se u srijedu na prosvjednom skupu u KBC-u Zagreb, a prosvjed su došli podržati i pojedini liječnici, iako njihov sindikat zbog zakonskih zapreka nije sudjelovao u organizaciji prosvjeda 

Splitskim medicinskim sestrama i tehničarima također su se pridružili i liječnici.

Akciju su organizirali Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara i Samostalni sindikat zdravstva.

Podrška strukovnih sindikata

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak istaknula je ranije kako ta sindikalna akcija može biti uvertira u štrajk, o čemu će sindikati odlučiti nakon pregovora u petak, kada čuju ponudu Vlade za povećanje plaća.

“Radi se o mirnom okupljanju u krugu bolnica, kojim želimo poručiti da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da očekujemo povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora kao i u drugim javnim djelatnostima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i ugovorene benefite među svim javnim službama”, rekla je ranije Prašnjak.

Potporu prosvjedima održanim u tri zdravstvene ustanove dao je i Hrvatski liječnički sindikat, čija je predsjednica Renata Čulinović Čaić ranije rekla kako liječnici mogu ako žele podržati prosvjed u vrijeme pauze.

“Liječnici koji to žele mogu podržati i sudjelovati u akciji u vrijeme pauze od 30 minuta na koju imaju zakonsko pravo. Mi smo rekli da ćemo podržati sve sindikalne akcije, ali kao sindikat zbog zakonskih zapreka ne možemo sudjelovati u njihovoj organizaciji”, kazala je predsjednica HLS-a.

Pregovori se nastavljaju u petak

Pregovori o plaćama nastavljaju se u petak u Ministarstvu zdravstva, kada se očekuje da vlada sindikatima iznese svoj prijedlog oko povećanja plaća.

Prošlotjedni pregovori završili su zahtjevom sindikata da im se povećaju dodaci na uvjete rada i odgovornost između 10 i 20 posto, ovisno o radnom mjestu.

Sindikati time traže više u odnosu na dogovoreno povećanje od sedam posto koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom kolektivnom ugovoru, a koji Vlada nije prihvatila.

Izvor: Agencije