Hrvatski kandidati za člana Predsjedništva BiH

Do održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini ostala su još četiri dana i Al Jazeera predstavlja kandidate za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na ovim izborima ih je manje nego 2010. godine – u trci ih je četverica.

Dragan Čović

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine je Dragan Čović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je doktorirao na Sveučilištu u Mostaru.

Predsjednik je HDZ-a BiH od 2005. godine i više puta je bio učesnik razgovora o ustavnim promjenama u ovoj državi, no svi su procesi završeni bez uspjeha.

Jednom je bio izabran za člana državnog Predsjedništva, ali ga je visoki predstavnik međunarodne zajednice smijenio sa te funkcije, zbog optužnice za zloupotrebu položaja.

U tri sudska postupka oslobođen je optužbi, jednom zbog zastare.

Živko Budimir

Aktuelni predsjednik entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Živko Budimir kandidat je Stranke pravde i povjerenja, koji je 2000. godine završio Ratnu školu Oružanih snaga Hrvatske.

U Hrvatskoj je stekao čin generala, bio je načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane te načelnik stožera Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

Do osnivanja SPP-a bio je u Hrvatskoj kršćansko demokratskoj uniji i Hrvatskoj stranci prava Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Budimira i još šest osoba zbog nezakonitog pomilovanja, proveo je mjesec dana u pritvoru. Sud se potom proglasio nenadležnim za ovaj slučaj i proslijedio ga nižem sudu.

Anto Popović

Nekadašnji funkcioner HDZ-a BiH Anto Popović kandidat je Demokratske fronte za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Psihologiju je završio u Beogradu, a trenutno je penzioner.

Kandidat je stranke koju je osnovao aktuelni hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, a kojem je HDZ BiH uvijek osporavao podršku većine hrvatskih birača.

Martin Raguž

Četvrti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990. Trenutno je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a završio je Fakultet političkih nauka.

Bio je član HDZ-a BiH 13 godina, a 2006. godine se priključio HDZ-u 1990, čiji je danas predsjednik.

Tokom političke karijere bio je ministar u Federaciji Bosne i Hercegovine i državi Bosni i Hercegovini, te zastupnik u državnom Parlamentu. Jedan je od političara za kojeg se ne vežu velike afere i sudski procesi.

Izvor: Al Jazeera