Hrvatski ambasador pozvan na razgovor, slovenska ambasadorica na konsultacije

Marjan Šarec, Slovenija
U kabinetu Marjana Šarca kažu da je premijer zabrinut (EPA)

Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za utorak poslijepodne hitnu sjednicu slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u Sloveniji. 

Hrvatski je veleposlanik tim povodom pozvan na razgovor u slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena je na konzultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA, kako prenosi Hina.

Nakon što je slovenski premijer ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je, navodno, SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatno eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalni demokrati (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio.

‘Nedopustivi’ pritisci na medije

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa “špijunskom aferom” na razgovor u slovensko Ministarstvo vanjskih poslova pozvan hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grgić, a na konzultacije u Ljubljanu slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Šarca kažu da je premijer “zabrinut zbog pokušaja utjecaja hrvatskih predstavnika na izvješćivanje televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe” te da je riječ o “ozbiljnim navodima”, koji zahtijevaju “odgovarajuća pojašnjenja”.

Takvi su pritisci na medije “nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokracije”, navode u Šarčevu kabinetu.

Spomenuta je televizijska postaja u ponedjeljak objavila snimku kojom, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik Styrije za Hrvatsku, pokušao spriječiti objavu njihove priče o upletenosti hrvatskih obavještajaca u tajno snimanje slovenskih dužnosnika i sudaca u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi priznati.

Hrvatski su mediji 2015. prenijeli informacije iz, kako je navedeno, transkripata razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda i slovenske zastupnice pred sudom iz Ministarstva vanjskih poslova, u kojima se, navodno, vidi da joj je slovenski član Suda prenosio detalje iz povjerljive rasprave predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Dan nakon što su objavljene audiosnimke navodnih dogovora slovenske strane o arbitražnom postupku o granici Hrvatske i Slovenije, akteri snimaka podnijeli su ostavke.

Hrvatska: Slovenija kompromitirala arbitražu

Slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sokolec o svojoj je ostavci obavijestio Sud, a Simona Drenik, voditeljica Odjela za međunarodno pravo u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, ostavku je ponudila slovenskom premijeru i ministru vanjskih poslova.

Hrvatska je potom, odlukom Hrvatskog sabora i Vlade, istupila iz arbitražnog postupka kojim je trebao biti riješen dugogodišnji prijepor o granici na moru, jer ga je, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tomu kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva.

Izvor: Agencije