Hrvatske zastave umjesto dvojezičnih tabli

Naljepnice koje postavljaju branitelji takvih su dimenzija da se ne vide ni latinični ni ćirilični natpisi (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nakon komemoracije u Borovu, kojom su članovi obitelji, predstavnici hrvatskog državnog vrha i braniteljskih udruga odali počast dvanaestorici hrvatskih redarstvenika ubijenih u tom selu 1991. godine, skupina branitelja u Vukovaru je ponovno izrazila neslaganje s uvođenjem dvojezičnosti u gradu.

Na nazive institucija, koje su ispisane na hrvatskom i srpskom jeziku, te latiničnom i ćiriličnom pismu, postavili su naljepnice sa slikom hrvatske zastave.

Učinili su to na zgradama Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Policijske postaje Vukovar, a kako prenose hrvatski mediji, namjera im je to učiniti na svim institucijama u gradu na kojima su postavljene dvojezične i dvopismene ploče.

Referendum o ćirilici

Hrvatska televizija prenosi kako to rade mirno i uz pjesmu, a policija, koja je prisutna na mjestu događaja, ne reagira.

Naljepnice s hrvatskom zastavom postavljene na 20-ak lokacija u gradu, osim one na zgradi vukovarske policijske postaje sa koje je naljepnica u međuvremenu uklonjena.

Od početka rujna prošle godine u Vukovaru su počeli nemiri zbog postavljanja ploča s natpisima državnih institucija i na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Nakon toga, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara inicirao je i raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma u cijeloj Hrvatskoj, poznatiji kao “referendum o ćirilici”.

Referendumsko pitanje, prema prijedlogu Stožera, glasi: “Jeste li za to da se članak 12., stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma, kojim se služe pripadnici nacionalne manjine, ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice?”

Izvor: Agencije