Hrvatske manjine traže veću zaštitu države

Još su svježe slike napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu koje su također napali pripadnici Torcide (Arhiva)

Kada državni dužnosnici predstavljaju Hrvatsku u svijetu redovito se govori i o velikom broju nacionalnih manjina koji žive u Hrvatskoj pri čemu ne propuštaju istaknuti kako su upravo manjine “bogatstvo Hrvatske“. Jedan od primjera takvoj praksi su i pravoslavni Božići, Uskrsi, Bajrami i drugi vjerski blagdani kada ne izostaju međusobna čestitanja.

Brojni incidenti

A, onda se dogodi prosvjed “Želim normalan život“ koji je održan u Čakovcu, a koji je, po mnogima, bio direktno usmjeren protiv tamošnjih Roma. Svega nekoliko dana kasnije u Supetru, na Braču, pripadnici Torcide pretukli su dvojicu vukovarskih Srba. Razlog fizičkog napada na njih bila je činjenica da su pričali ekavicom.

Uz sve to, još su svježe slike napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu koje su također napali pripadnici Torcide. Njihova greška je bila što su hodali Rivom u trenerkama s obilježjima ovoga beogradskog kluba.

Vukovarci se isto tako dobro još sjećaju i napada na srednjoškolca koji je također bio srpske nacionalnosti. Prethodilo je tome neustajanje na himnu tijekom nogometne utakmice od strane nekolicine učenika škole koju pohađa taj učenik, a što je na nacionalnu razinu podigao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je objavio video o tome na službenim stranicama Grada.

To su samo neki od incidenata usmjerenih protiv pripadnika nacionalnih manjina u zadnjih nekoliko dana. Pri tome treba imati na umu kako velika većina njih se uopće niti ne prijavljuje policiji ili ih se vodi kao vršnjačko nasilje, sukob navijačkih skupina ili sl. Radi svega toga sve se češće postavlja pitanje o položaju pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, njihovoj sigurnosti kao i što učiniti kako bi se situacija smirila prije nekog mogućeg tragičnog slučaja.

Romi i Srbi najugroženiji

“Prosvjed u Čakovcu bio je direktno usmjeren protiv Roma i na to sam upozoravao. Govorili su neki kako će taj prosvjed neke stvari poboljšati ali naprotiv, situacija je sve gora i bojim se da će ona uskoro i eskalirati. Pri tome se ništa ne radi kako bi se sve to zaustavilo i na neki način smirilo. U Hrvatskoj su na udari svi koji su drugačiji, a posebno su na udaru Romi i Srbi što navode i međunarodne institucije“, kaže saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

Dodao je kako su rezultati prosvjeda jedna zapaljena romska kuća nekoliko dana kasnije kao i slučaj kada je teta u vrtiću odbila obrisati stražnjicu 1,5 godišnjeg djeteta. Kaže i kako svi govore o problemima koje stvaraju pojedinci ali i ako se zna tko stvara te probleme zašto se to dozvoljava. Ističe i kako Romima ne treba socijalna pomoć i vaučeri koji se stalno spominju nego njima treba posao kako bi mogli voditi normalan život. Postavlja i pitanje je li ikad itko sankcioniran zakonski radi govora mržnje protiv Roma ili od policajaca radi postupanja prema pripadnicima ove zajednice.

“Politika je u svemu ovome ključna i ona bi mogla puno učiniti. Mogla bi ali ne čini ništa. Zaista strahujem da se ne dogodi neka tragedija. Odgovorni u državi ne shvaćaju ozbiljnost situacije i činjenicu da se u rješavanje ovoga problema mora uključiti više resora Vlade RH“, kazao je Kajtazi.

Hrvatska realnost

Zamjenik gradonačelnika Vukovara ispred srpske nacionalne manjine Srđan Milaković potvrđuje riječi Kajtazija da su upravo Romi i Srbi trenutno najugroženije nacionalne zajednice u Hrvatskoj. Kaže kako su ugrožene i druge nacionalne manjine i svi drugačiji ali ipak ne u tolikoj mjeri. Posebno je istakao slučaj u Supetru kada je javno istupila gradonačelnica Ivana Marković.

“To je dobar primjer, ali je to nažalost rijetkost da netko iz većinskog naroda reagira na tave strašne stvari. Ona zapravo ništa nije rekla posebno nego je samo normalno reagirala ali je i to velika razlika za sve druge. Poslije toga posljednjeg incidenta odlučio sam šutjeti jer sve što kažem pokazalo se kontraproduktivnim. Kada mi iz srpske zajednice nešto kažemo tada se dodatno izlažemo, a da pri tome nikakav efekt ne bude postignut“, rekao je Milaković.

Govoreći o položaju pripadnika srpske nacionalne manjine kaže i kako mnogi od njih kada odlaze na Jadran raditi u sezoni paze što i kako pričaju, kojim jezikom, skrivaju svoju biografiju…

“To je naša realnost i dokaz da niti malo jednostavno danas nije lako biti Srbin u Hrvatskoj. Nažalost, u slučaj u Supetru je pokazao što se sve događa samo se pitam tko će biti na redu kada nas ne bude više ovdje. Činjenica je da u Hrvatskoj postoje zakoni koji reguliraju položaj pripadnika nacionalnih manjina ali se oni ne provode. Dokaz tome je i činjenica da niti danas nisu postavljene dvojezične ploče iako su si zakonski preduvjeti ispunjeni. Kako bi se popravila situacija moraju svi segmenti društva, uključujući i medije, udruge i sve druge, zajedno djelovati“, mišljenja je Milaković.

Vlada se trudi

Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin također je mišljenja kako se nešto mora što prije napraviti kako situacija, kada je riječ o položaju manjina, ne eskalira ili se ne dogodi još nešto i gore. Kao neke od razloga ovakvoj situaciji i odnosu prema manjinama navodi tešku ekonomsku situaciju ali i nesređenu političku situaciju u državi.

“Kada se nešto dogodi i situacija eskalira uvijek prvo nastradaju pripadnici manjina. Poslije njih doći će i druge manjine, a onda i pripadnici većinskog naroda. Želim vjerovati kako se zapravo radi o pojedincima i da će Vlada RH stati tome na kraj. Mislim kako su u svemu tome Romi svakako najviše ugroženi kao i da negativan odnos prema Srbima traje već jako dugo“, kaže Radin dodajući i kako je jedan od problema i taj što velika većina Hrvatske o svemu tome šuti i ne diže glas tako da postupci ekstremnih pojedinaca tako postaju još glasniji.

Po riječima Radina ovakav odnos od strane pojedinaca prema pripadnicima nacionalnih manjina nije novost ali je „duh iz boce“ pušten u vrijeme desne Vlade RH 2015. godine. Kaže i kako aktualna Vlada ulaže napore da toga „duha“ ponovno vrati u bocu ali je to težak i dugotrajan posao.

Govoreći na ovu temu hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski rekao je kako je u svemu tome najgore od svega što se u Hrvatskoj događa europeizacija i da se na taj način približava standardima EU. Podsjetio je kako je to globalni problem te da zapravo postoji direktna poveznica predsjednika SAD-a Donalda Trampa, pripadnika Torcide, BBB-a i svih drugih koji rade i razmišljaju na isti način. 

Očekuju se i veći problemi

“Osobno strahujem kako možemo očekivati i veće probleme jer su političke stranke koje razmišljaju na taj način dobile 15 posto glasova na zadnjim EU izborima. Slične  politike su na vlasti u Mađarskoj i Poljskoj. Pri tome imamo i slučaj da MUP postavlja ograde na granici prema BIH kako bi spriječili ulazak migranata. Sve su to pojedinačni elementi koji povezani upućuju na tendenciju koja je u najmanju ruku zabrinjavajuća“, kaže Puhovski.

Ukazao je i na činjenicu da poslije incidenta u Supetru predsjednica i premijer nisu satima reagirali, a i kada su se javili bilo je to mlako pri čemu su birali riječi kako ne bi bili preoštri prema tom dijelu biračkog tijela vjerojatno razmišljajući o nekim skorim izborima. Tvrdi i kako je politika jako malo uradila da se situacija popravi i riješi iako je ona ključna, a da MUP RH traljavo radi svoj posao.

Pri tome je podsjetio na primjer Austrije koja se vrlo jasno odredila za obilježavanje tragedije na Bleiburgu kada su jasno rekli kakve su zakonske posljedice i novčane kazne za sve koji se ne pridržavaju zakona. Rezultat je bio da je izostala bilo kakva ustaška ikonografija. Ukazao je i na izvješće Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) koja je govorila o incidentima na utakmicama u Srbiji ne spominjući incidente koji se događaju na utakmicama širom Hrvatske.

Kao jedan od okidača ovakvoj trenutnoj situaciji i atmosferi koja je stvorena u društvu vidi i ulazak Hrvatske u EU kada je, kako je rekao, prestao kontinuirani nadzor od strane europskih tijela.

“Tada su desničari brzo shvatili da više nema Big brothera koji nas nadgleda i prati sve što se događa. Razmišljali su na način kako smo sada unutra i da mogu raditi što hoće. Da je tako pokazali su nam nekoliko mjeseci nakon ulaska u EU kada su u Vukovaru organizirali ona sva događanja s postavljanjem dvojezičnih ploča. Sve to dovelo je do toga da je stvorena atmosfera u društvu da se takvo postupanje prema onima koji govore drugačije ili drugačije izgledaju ne osuđuje i da je to normalno. Ti ljudi nisu osramoćeni ako ih se vezuje za nacionalni radikalizam. Kako god situacija nije niti malo dobra nego je čak, što više, zabrinjavajuća“, zaključio je Puhovski.

Izvor: Al Jazeera