Hrvatska zbog turizma potpuno otvara granice za 10 zemalja

Hrvatska, Granica
'Kako se situacija bude poboljšavala, širit će se ciljna skupina zemalja', kaže Plenković (Reuters)

Izmjenom odluke o privremenoj zabrani prelaska granice Hrvatska će omogućiti ulazak u zemlju državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske, najavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi Hina.

“Prema našoj analizi, epidemiološkim komparativnim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan napredak kao u Hrvatskoj ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku i omogućiti uz odgovarajuće epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju koja je već napravljena, dolazak državljana iz ovih zemalja u turističkoj sezoni“, rekao je Plenković na sjednici vlade.

Kako se situacija bude poboljšavala, širit će se, kaže, ciljna skupina zemalja iz kojih turisti mogu doći u Hrvatsku.

Pritom se zadržava epidemiološka kontrola i obveza pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Web-stranica za najavu dolaska

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je strane državljane da na web stranici entercroatia.mup.hr, koja je od danas u funkciji, popune obrazac najave ulaska u Hrvatsku kako bi se skratilo vrijeme čekanja na graničnim prijelazima.

“Preporučujemo stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Hrvatskoj da unaprijed dostave podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr, koja će biti dostupna od danas”, poručio je Božinović na sjednici Vlade.

“Prilikom ulaska u Hrvatsku državljana tih država članica evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje podataka vezanih za mjesto odredišta, brojeve mobitela i e-mail adrese radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga”, kazao je.

Putnici koji unaprijed ne dostave svoje podatke učinit će to na granici prilikom ulaska u zemlju.

Božinović je napomenuo da će za to biti potrebno dulje vrijeme čekanja, vjerojatno u zasebnoj traci.

Cappelli: Kontrolirani turizam

Stranica je dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a u sljedećim danima bit će prevedena na još desetak europskih jezika, prenosi Hina.

“Uz spomenuto povezivanje, građani će na svoju elektroničnu poštu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke HZJZ-a”, kazao je ministar unutarnjih poslova.

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli prošlog je tjedna najavio da će Hrvatska u sljedećem razdoblju imati kontrolirani turizam.

Naglasio je da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima zbog korona virusa i dolasku turista, te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Precizirao je da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu.

Nakon otkazivanja – nove rezervacije

Cappelli je izvijestio da dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno radi rezervacije za lipanj i da je Njemačka, u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije, izrazila želju da od 15. lipnja dopusti dolazak građana na more.

Također je zahvalio slovenskim i hrvatskim službama, koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije