Oglasi

Hrvatska: Za pomoć Hrvatima u BiH dodijeljeno 5,8 miliona eura

Sredstva će služiti za nabavku lijekova, potrošnog i drugog materijala u svrhu suzbijanja epidemije korona virusa.
Riječ je o sredstvima koja su u državnom budžetu Hrvatske ranije određena za pomoć Hrvatima u Bosni i HercegoviniAnadolija

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske čije su sve tačke dnevnog reda bile posvećene rješavanju aktualne krize uzrokovane epidemijom korona virusa odlučeno je, između ostalog, da će iz državnog budžeta Hrvatske biti dodijeljeno 5,8 miliona eura za pomoć u suzbijanju epidemije bolesti COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

Odluku o poticanju zdravstva za suzbijanje te epidemije u Bosni i Hercegovini prihvatili su članovi Vlade Republike Hrvatske na prijedlog ministra zdravstva Vilija Beroša, javlja Anadolija.

"S obzirom na Ustavnu odrednicu prema kojoj Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu i promiče njihove veze s domovinom, kojom se dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama jamči posebna skrb i zaštita od strane Republike Hrvatske, u Državnom proračunu RH osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 43 milijuna kuna (5,8 milijuna eura) na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske", izvijestio je Beroš.

Sredstva će biti doznačena zdravstvenim uredima za njihovo poticanje u suzbijanju epidemije u Bosni i Hercegovini, podmirivanje dijelova obaveza prema dobavljačima lijekova, nabavku potrošnog i ugradnog materijala u svrhu suzbijanja epidemije, kazao je Beroš.

'Solidarnost i podrška Hrvatima'

Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas rekao je da je dodjela sredstava dogovorena s hrvatskim Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova te uz saglasnost Ministarstva finansija.

Milas je izvijestio da je Središnji ured "u kontaktu s predstavnicima zdravstvenih ustanova i predstavnicima vlasti Hrvata u BiH svakodnevno" te da je ta odluka "donesena uz razgovore s ravnateljima bolnica, sukladno potrebama situacije na terenu i njihovim mogućnostima".

"Na ovaj način smo iskazali našu solidarnost i podršku u suzbijanju epidemije korona virusa u Bosni i Hercegovini, osobito u dijelovima te zemlje gdje žive Hrvati kao konstitutivan narod", zaključio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić ranije je rekao da su sredstva namijenjena suzbijanju epidemije bolesti COVID-19 u Bosni i Hercegovini sredstva koja su u državnom budžetu Hrvatske ranije određena za pomoć Hrvatima u toj državi te da je riječ o preraspodjeli njihove namjene, bez ukidanja finansijske pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini pri rebalansu državnog budžeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.