Oglasi

Hrvatska za nadzor migracijskih ruta

Šefica hrvatske diplomatije Pejčinović Burić zalaže se za nastavak saradnje EU-a i Turske u rješavanju izbjegličke krize.
Pejčinović Burić smatra da Unija treba podržati zemlje zapadnog Balkana suočene s izbjegličkom krizomEPA

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ocijenila je na sastanku Vijeća za opće poslove u Luxembourgu da je potrebno zadržati nadzor nad svim migracijskim rutama, nastaviti suradnju Europske unije s Turskom u vezi s migracijama te dati potporu zemljama zapadnog Balkana.

Prema službenom priopćenju, objavljenom nakon sastanka, Vijeće je raspravilo nacrt zaključaka predstojećeg sastanka Europskog vijeća najavljenog za 19. i 20. listopada 2017. u Bruxellesu, koji obuhvaća pitanja migracija, digitalne Europe, sigurnosti i obrane te vanjskih odnosa.

Na raspravi o vanjskoj politici Pejčinović Burić istaknula je kako je Turska "važan regionalni partner, stoga pristup EU-a Turskoj mora biti sveobuhvatan i uravnotežen".

Osudili atentat na maltešku novinarku

U području sigurnosti i obrane smatra da je uspostava mehanizma Stalne strukturirane suradnje (PESCO) važan korak u izgradnji jače i učinkovitije zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

PESCO je mehanizam za pojačanu obrambenu suradnju onih zemalja koje u tome žele sudjelovati i, zajedno s Europskom obrambenom agencijom i Klauzulom o kolektivnoj obrani, jedan je od tri nedjeljiva elementa Europske sigurnosne i obrambene unije, što je neka vrsta pandana Ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Šefovi diplomacija država Unije osudili su jučerašnje ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruane Galizije, naglašavajući da su sloboda izražavanja i medijske slobode temelji europskih demokracija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.