Hrvatska: Vučić dostavio podatke o već nađenim osobama

Naredni sastanak o nestalima trebao bi se održati u Zagrebu do kraja aprila ove godine (Tanjug)

Ministarstvo hrvatskih branitelja saopštilo je da se informacije o nestalim osobama, koje su dostavljene prilikom posete predsednika Srbije Aleksandara Vučića Hrvatskoj, odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene.

U saopštenju se navodi da su na sastanku predstavnika nadležnih tela Hrvatske i Srbije, održanom u petak, analizirane informacije o slučajevima nestalih osoba koje su dostavljene prilikom posete predsednika Vučića.

Informacije su, kako se ističe u saopštenju, dostavljene u dobroj nameri, ali je proverom utvrđeno da se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, a čiji su lični podaci vrlo slični ličnim podacima osoba za kojima Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvek traga.

Na sastanku su raspravljena otvorena pitanja i zahtevi obe strane, analizirani odnosi tela nadležnih za traženje nestalih osoba i dogovorene predstojeće aktivnosti.

Sastanak je organizovan na poziv Komisije Vlade Hrvatske za zatočene i nestale osobe, navodi se u saopštenju, u kom se dodaje da su se predsednik te komisije, pomoćnik ministra hrvatskih ratnih veterana Stjepan Sučić i predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale osobe Veljko Odalović saglasili da je potrebno intenzivirati rad na rešavanju otvorenih pitanja.

Nestale tretirati kao humanitarno pitanje

Sa ciljem unapređenja međusobnih odnosa u oblasti traženja nestalih osoba, razmatran je postojeći pravni okvir koji datira iz 1995, odnosno 1996. godine, te je usaglašen stav o potrebi donošenja novog akta, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

Obe strane su ocenile da je u odnosima s javnošću pitanje nestalih osoba potrebno komunicirati kao humanitarno pitanje.

Takođe, dodaje se u saopštenju, obe strane su dale podršku projektu “Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba”, te raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja “Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske”, kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba.

Dogovoreno je i da se sledeći sastanak održi u Zagrebu do kraja aprila ove godine, piše u saopštenju i dodaje da će se, u međuvremenu, nastaviti rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtevima, te, prema potrebi, održati i tematski radni sastanci.

Inače, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je u petak predstavnike srpskih udruženja nestalih, u skladu sa dogovorom postignutim tokom prošlonedeljne posete predsednika Srbije Zagrebu.

Predsednik Srbije je prošle sedmice u Beogradu primio predstavnike hrvatskih udruženja nestalih i tom prilikom im obećao da će, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, uticati da vojska preda podatke o hrvatskim veteranima nestalim 1991. godine.

Izvor: Agencije