Hrvatska vlada potvrdila sastanak o krizi Agrokora

Agrokor
U Vladi kažu kako prate situaciju u Agrokoru zbog važnosti kompanije za hrvatsko gospodarstvo (Pixsell)

Iz Vlade Hrvatske u utorak navečer je potvrđeno da je održan sastanak predstavnika Vlade, Sabora i Agrokora, na kojemu je analizirano stanje u tom koncernu.

“Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora”, stoji u Vladinom priopćenju.

Dodaje se da “partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike.”

“Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje”, kaže se u priopćenju.

Mediji: Država neće pomoći svojim novcem

Kako pišu mediji, u nedjelju 3. ožujka održan je sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića i šefa financija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade i Sabora u kojem su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

Mediji prenose da je sastanak održan nakon konzultacija u HDZ-u, na kojem je odlučeno da država svojim novcem ne može spašavati Agrokor te da Ivica Todorić mora otići sa čela kompanije jer koncernu prijeti slom zbog prezaduženosti i pritiska vjerovnika, prenosi Hina.

Mediji donose i da je Božo Petrov predložio da država pomogne Agrokoru nacionalizacijom ili pokušajem otkupa, ali da je ta zamisao odbačena.

Ministar financija Zdravko Marić u utorak navečer je za televiziju RTL izjavio da se, kako s Agrokorom, tako i s predstavnicima drugih firmi, iz Vlade po potrebi nalaze, analiziraju i diskutiraju različite trendove i situacije te da “van toga ne bi ništa rekao”.

Dodao je da Vlada prati razvoj događaja i da je sigurno da će “Agrokor kao privatna kompanija sigurno ponuditi nekakva rješenja”.

Potvrđujući održavanje sastanka, rekao je da dobar dio onoga što se s tog sastanka pojavilo u medijima ne stoji. 

Na pitanje je li situacija u Agrokoru uistinu tako ozbiljna i nudi li vlasnik sa svoje strane neka rješenja, odgovorio je da se, koliko Vlada zna, radi “vrlo aktivno na cijeloj problematici, kako s perspektive ukupnog duga i zaduženosti, tako i s perspektive aktualnih trendova u smislu obveza.”

Najveći naglasak i jest prema segmentu dobavljača, rekao je Marić.

Nakon što je početkom siječnja snizio rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, Moody's je u veljači izglede za taj rejting snizio na negativne. 

Smanjenje rejtinga

Moody's trenutačno procjenjuje da će Agrokorov bruto dug krajem 2017. dosegnuti šest puta veću vrijednost od EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization), a krajem 2018. godine 6,8 puta, uključujući PIK-ove.

Te procjene temelje se na pretpostavci da će Agrokor zaustaviti eroziju svoje EBITDA, koja je u prvih devet mjeseci 2016. godine pala 9,6 posto, na 3,02 milijarde kuna (400 milijuna eura). 

Nakon Moody'sa je i kreditna agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Agrokora. S&P je snizio Agrokorov rejting na B-, i to s negativnim prognozama.

“Smanjeni rejting održava naš pogled da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini”, objasnili su u S&P-u.

U toj agenciji ističu da je grupa i dalje visoko zadužena (prilagođeni dug čak šest puta veći od EBITDA) s nižim od procijenjenih EBITDA maržama za 2016/2017. i to zbog slabe izvedbe maloprodajnog segmenta u Sloveniji.

Trenutačno je i pristup tržištima kapitala vrlo nesiguran, ističu analitičari S&P-a u obrazloženju korekcije rejtinga.

Izvor: Agencije