Hrvatska vlada neće dizati starosnu granicu za penziju

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je sa sjednice svog kabineta da je Vlada čula poruku naroda i odlučila da će u cijelosti prihvatiti prijedloge inicijative ‘67 je previše’ i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, javlja Hina.

No, vrlo brzo je odgovorio predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekavši da, unatoč najavi premijera Plenkovića, i dalje očekuje raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta odlaska u mirovinu.

Sindikati su ovog proljeća prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, čime bi starosna granica za odlazak u mirovinu ostala na 65 godina.

“Tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima Građanske inicijtive ‘67 je previše’ i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700.000 građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku – čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cjelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Napomenuo je i kako će hrvatska Vlada predložiti izmjenu zakona točno onako kako je predložila ta sindikalna inicijativa.

Sindikati insistiraju na referendumu

No, sindikalist Novosel je rekao Hini da i dalje od predsjednika Hrvatskog sabora traži raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za odlazak u mirovinu. 

“Zašto bi mi vjerovali predsjedniku Vlade i Vladi da će to učiniti, na tragu sve one kampanje koju je Vlada provodila protiv naše referendumske inicijative”, kazao je Novosel.

Izrazio je žaljenje što Vlada takvu odluku nije donijela u lipnju, kada je inicijativa “67 je previše” predala potpise u Sabor.

“Građani su potpisima poručili da bi oni na referendumu promijenili postojeće mirovinske zakone, da bi oni sami odlučivali kakve mirovinske zakone žele. Neovisno o tome, ako Vlada želi donijeti novi zakon, to je njeno pravo, no mi nećemo sudjelovati u nikakvim razgovorima oko tog novog zakona. Vlada ga može donijeti sama, međutim naše je stajalište i dalje da se to treba riješiti referendumom”, istaknuo je. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da sindikati primarno očekuju raspisivanje referenduma jer su građani referendum i tražili.

No, ocijenio je da su sindikati u drugu ruku zadovoljni, jer se prihvatilo to što su tražili.

“Pomalo jesmo iznenađeni, iako ne previše. Sve tri sindikalne središnjice moraju sjesti i vidjeti u kojem pravcu ćemo dalje reagirati, to treba biti dogovor svih nas”, kazao je Sever Hini.

Prikupili dva puta više potpisa

Umjesto minimalno potrebnih 373.568 potpisa, što je 10 posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj, za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za odlazak u mirovinu prikupljeno je dvostruko više potpisa građana.

Referendumska inicijativa ‘67 je previše’, nakon detaljne provjere svih dostavljenih popisnih knjižica, utvrdila je kako je prikupljeno ukupno 748.624 važećih potpisa građana koji se ne slažu s podizanjem dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina.

S tim su potpisima, kao jednim od koraka u izražavanju neslaganja s mirovinskom reformom, predstavnici Inicijative i sindikalnih središnjica došlii u Hrvatski sabor, službeno ih predali te zatražili, među ostalim, poništavanje planiranog podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina starosti, te nižu penalizaciju ranijeg odlaska u mirovinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije