Hrvatska vlada dobija četiri potpredsjednika

Planirana su određena razdvajanja i spajanja resora, kazao je Andrej Plenković (EPA)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković izjavio je u utorak kako će tokom dana biti nastavljen rad na formiranju nove hrvatske vlade, i to kroz radne grupe.

Iako o detaljima prijedloga njenog ustroja, koji je u ponedjeljak navečer predstavljen Mostu, nije htio govoriti, otkrio je kako bi nova vlada trebala imati četiri potpredsjednika.

“Išlo bi se za određenim razdvajanjima i spajanjima resora”, rekao je Plenković novinarima ispred centrale HDZ-a u Zagrebu, dodavši kako bi nova vlada trebala imati četiri potpredsjednika, prenosi Hina.

Spor s bankama oko ‘švicarca’

Osvrnuo se i na spornu tačku Mosta i HDZ-a koja se odnosi na spor s bankama oko “švicarca”.

“Mislim da su ljudi kad se radi o konverziji zakonom već bili adresirani, sada je bitno da se zaštiti hrvatska država i hrvatski proračun. Očekujem jasan stav Ministarstva financija, koje će voditi taj postupak.”

Najavio je kako HDZ ide s cjelovitom poreznom reformom.

“U prvoj fazi porez na dobit, porez na dohodak. Ideja da se smanji stopa poreza na dodanu vrijednost ići će u drugoj godini mandata, prvo na 24 posto, a onda na 23 posto. Siguran sam da ćemo postići dogovor s Mostom oko te teme”, rekao je Plenković, uvjeren kako će se oko toga uspjeti uskladiti s Mostom.

Na pitanje o potpisima Hrvatske seljačke stranke, Plenković je odgovorio kako su “dobrodošli za stabilnost vlade”.

Čelnici HDZ-a i Mosta, Plenković i Božo Petrov, u ponedjeljak su, nakon višesatnih pregovora o formiranju nove saborske većine i vlade, ocijenili kako su se gotovo usaglasili o sedam tačaka na kojima je Most insistirao uoči izbora.

U ovoj rundi pregovora otvorene su i teme vezane za glavne programske postavke i smjernice za buduću vladu.

Razgovori između HDZ-a i Mosta bit će nastavljeni, kako je kazao Petrov, narednih dana.

Rok za većinu 15. oktobar

Sastanak HDZ-a i Mosta u ponedjeljak treći je po redu od završetka vanrednih parlamentarnih izbora.

Sastanak je trajao 5,5 sati, a kako je javila novinarka Al Jazeere Ana Mlinarić, nije bilo konkretnih razgovora o raspodjeli ministarskih mjesta.

Plenković je rekao da na konsultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović neće ići s potpisima za formiranje saborske većine.

Prvi rok za formiranje saborske većine je 15. oktobar.

Izvor: Al Jazeera i agencije