Hrvatska: Veliki požar na području Omiša

Sličan požar je kod Omiša izbio 2013. godine (Pixsell)

U velikom požaru koji je buknuo na području Omiša u Hrvatskoj izgorjelo je više od 200 hektara borove šume, vatra se tokom noći približila na pedesetak metara od kuća, a gašenje danas otežava jaka bura.

U požaru, koji je buknuo sinoć između naselja Lokve Rogoznice i Mimica, izgorjelo je i jedno parkirano vozilo bez registarskih oznaka, a vatrogasci su se cijelu noć borili sa vatrenom stihijom, javljaju hrvatski mediji.

Pomoć se očekuje

Na terenu je 180 vatrogasaca sa 40 vozila iz više od 20 jedinica sa šireg područja Omiša, Splita i Trogira, a rano jutros su im u pomoć stigla dva kanadera, dok pomoć još dva očekuju tokom dana.

Zbog požara, prekinut je saobraćaj Jadranskom magistralom, dionicom Omiš – Dubci u mjestu Lokva Rogoznica, i preusmjeren je na put Omiš – Gata – Šestanovac

Dražen Glavina, glavni zapovjednik splitskih vatrogasaca,  je kazao da niko od civila ni vatrogasaca nije stradao i da su svi objekti spašeni, prenosi hrvatski portal Dnevnik.hr.

Sličan požar je kod Omiša izbio 2013. godine kada je na tom području izgorjelo tridesetak hektara trave i niskog rastinja.

Izvor: Agencije