Hrvatska uvodi halal i košer certifikate

Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 40.000 gostiju jevreja i muslimana.

Dolaskom u tu zemlju, nerijetko nailaze na probleme sa smještajem i hranom, jer tek rijetki hoteli i ugostiteljski objekti imaju košer i halal certifikate.

Prema procjenama, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju broj gostiju će se povećati, a samim tim i potreba za dobijanjem certifikata, javlja iz Zagreba Ana Mlinarić.

U jednom zagrebačkom restoranu postoje i namirnice i jela s halal certifikatom.

Prije nego što je restoran otvoren, vlasnici i zaposlenici prošli su obuku pripreme halal hrane, te kuhinju prilagodili pravilima certifikata.

Hrana mora biti na odvojenim policama, a pribor i posude u kojima se priprema ne smiju se miješati s ostatkom kuhinje.

Desetine zahtjeva

„Prije samog otvaranja restorana mi smo istražili tržište i shvatili smo da nema u Zagrebu restoran koji ima halal certifikat. Kontaktirali smo muslimansku zajednicu i oni su bili oduševljeni idejom”, kaže voditelj restorana Rikard Janković.

Certifikat je zatražila i zagrebačka tvornica Franck. I dok čekaju oznaku halal, a oznaku  košer već imaju. Na to ih je natjeralo tržište.

Hotelske kuće koje naručuju njihove kafe zahtijevale su certifikat za proizvode, jer, kažu, gosti to traže.

„Mi smo turistička zemlja i cijela regija je turistička, tako da, jednostavno, moramo se uskladiti sa zakonom tržišta”, smatra Silvana Fanjek, direktorica marketinga Francka.

Zakone i pravila certifikata košer hrane u Hrvatskoj zadovoljava nešto više od 1.000 proizvoda, dok je njih 2.500 označeno halal certifikatom.

„Prošle su godine pristigla 52 zahtjeva za halal certifikatom. Od trenutka predaje zahtjeva do dobivanja certifikata obično prođe između dva mjeseca i godine dana”, javlja Mlinarić.

U hrvatskoj Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu kažu da iako broj turista jevreja i muslimana nije velik, hotelijere ipak zanima kako doći do certifikata.

„Mi ih upućujemo na dvije zajednice koje se time bave, ali isto tako smo u procesu da im ponudimo radionice košer hrane i halala kroz naše programe proizvodno – uslužnih seminara”, kaže direktorica Udruge Iva Bahunek.

Prošle godine u Hrvatskoj je ljetovalo 6.500 turista muslimana, dok je nekih 35.000 gostiju pristiglo iz Izraela.

Izvor: Al Jazeera