Oglasi

Hrvatska: USKOK odbacio krivične prijave zbog smrti male Afganistanke

Odbačene prijave protiv policijskih službenika zbog počinjenja više kaznenih djela u slučaju stradavanja male Afganistanke.
Željeznička pruga, Pruga, željeznicaAdvokatica je tvrdila da su policajci porodicu po noći uputili da se smjerom pruge vrati na teritorij SrbijeAl Jazeera - Ilustracija

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) donio je rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv policijskih službenika zbog počinjenja više kaznenih djela u vezi kaznene prijave podignute protiv njih zbog događaja u kojem je krajem studenog prošle godine smrtno stradala maloljetna Afganistanka, objavljeno je na internetskim stranicama USKOK-a. 

"Sedam državljana Afganistana podnijelo je kaznenu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika granične policije zbog više kaznenih djela počinjenih 21. studenoga 2017. u blizini graničnog prijelaza s Republikom Srbijom, kojom prilikom je na području Republike Srbije smrtno stradala maloljetna Afganistanka. Na temelju rezultata provedenih izvida, tijekom kojih je pribavljena relevantna dokumentacija i ispitano više osoba, nije utvrđeno da bi policijski službenici počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret, te je slijedom navedenog doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave", stoji u priopćenju.

U objavi USKOK-a ne navode se svi detalji niti identitet, no radi se o slučaju 6-godišnje djevojčice M.H., koja je smrtno stradala u naletu vlaka na granici Hrvatske i Srbije 21. studenog 2017. godine.

Obitelj afganistanske djevojčice podnijela je u prosincu prošle godine kaznenu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika MUP-a tereteći ih za četiri kaznena djela, uključujući i prouzročenje smrti iz nehaja.

Osim za smrt djevojčice, obitelj je nepoznate počinitelje teretila za zloporabu položaja i ovlasti, povredu djetetovih prava i nanošenje teške duševne boli i patnje zbog njihova društvenog položaja, s obzirom na to da pripadaju ranjivoj izbjegličkoj populaciji, rekla je tada opunomoćena odvjetnica Sanja Bezbradica-Jelavić na konferenciji za novinare civilnih udruga.

Odvjetnica: Tražili azil u Hrvatskoj

Odvjetnica je tvrdila da je majku sa šestoro djece zatekla policija na hrvatskom teritoriju i da je tada zatražila azil, ali su policajci odbili postupiti po pozitivnim propisima nacionalnih zakona i direktivama EU-a te su obitelj po noći uputili da se smjerom pruge vrati na teritorij Srbije.

Prijavljene osobe, kazala je odvjetnica, nisu postupile humano jer su odbile molbe majke da joj se dopusti da s djecom u dobi od dvije do osam godina i dvoje od 15 godina prenoći do jutra jer su djeca umorna i pothlađena, uslijed čega je nastupila smrt djevojčice.

Bezbradica-Jelavić potvrdila je točnost izjave majke da su pripadnici hrvatske granične policije nakon stradavanja djevojčice prevezli cijelu obitelji i predali je policiji u Srbiji iako je obitelj zatražila azil u Hrvatskoj.

Povodom više objava hrvatskih medija, koji su prenijeli članak The Guardiana o stradavanju afganistanske djevojčice prilikom naleta vlaka na području Srbije, u blizini granice s Hrvatskom, hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je 8. prosinca 2017. da postupanje hrvatske granične policije nije ni na koji način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djevojčice, što su u MUP-u u nekoliko navrata kasnije i ponovili.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.