Hrvatska usklađuje zakone o duhanu s EU-om

Od posljedica pušenja u Hrvatskoj svake godine umre 9.000 osoba, u prosjeku svaki peti građanin. Hrvatska vlada sprema novi zakon o zabrani duhanskih proizvoda skladno direktivi Evropske unije.

Jedinice lokalne samouprave trebale bi uvesti zone slobodne od dima, a fotografije na novim kutijama cigareta, pušače bi trebale odvratiti od kupovine.

Prema sadašnjem Zakonu o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, postavljeno je 14 natpisa koji pušače u Hrvatskoj odvraćaju od kupovine cigareta. Direktiva Evropske unije, koju preuzima hrvatsko zakonodavstvo, propisuje da natpise zamijene sablasnim fotografijama posljedica pušenja. Prekrivale bi 65 posto površine kutija. Sve se već našlo u saborskoj proceduri u maju ove godine, a zatim izbačeno.

“Jedan razlog je što je bila tvrdnja od strane MOST-a da nije usklađeno sa europskom direktivom, tekst i način na koji se donosi, a sa druge strane je skinuto jer je HDZ imao interes da se u dogovoru sa duhanskom industrijom, dođe do što kasnije primjene samog zakona”, kazao je Siniša Varga, član odbora za zdravstvo (SDP).

I to jer duhanski proizvođači, navodno, sve svoje proizvode sa starim naljepnicama ne mogu prodati do traženog roka sljedeće godine. Zbog kašnjenja s novom regulativom, Evropska komisija već je pokrenula predsudski postupak protiv Hrvatske. No, zamjenik ministra zdravstva, negira da ta zemlja riskira kaznu od 15 hiljada eura dnevno, za svaki dan kašnjenja.

Zone bez duhanskog dima

“Mi smo dobili jedno pismo na kojeg smo odgovorili, za očekivati je da ćemo dobiti drugo pismo. Nema nikakve opasnosti od financijskih sankcija jer nema nikakvih administrativnih zapreka u ovom trenutku da zakon ne bi bio donešen u prvom kvartalu iduće godine”, navodi Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravstva.

Prijedlog novog zakona podrazumijeva i pravo jedinicama lokalne samouprave da proglase takozvane “zone slobodne od duhanskog dima”.

“To su dječji parkovi i određeni prostori, javne površine, gdje će se moći i to odlukom načelnika i gradonačelnika proglasiti “smoking free”. To je izuzetno bitno i to je ta decetralizirana mjera, koja bi trebala svakako biti odrađena i od strane lokalnih čelnika”, rekla je Ines Strenja Linić, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo.

Iako je napravljen tek Nacrt zakona, još nije jasno koliko bi dodatno mogao postrožiti pravila ugostiteljima. No, kazne se naplaćuju. Restoran “Sofra” u Zagrebu, od prošle je subote zatvoren, jer se pušilo u prostoru koji za to nije bio adaptiran. Gubitak u osam dana koliko ne rade, procjenjuju na više od 50 hiljada eura. 

Izvor: Al Jazeera