Hrvatska usklađuje pravosudnu saradnju sa Evropskom unijom

Lisice, Uhićenje, Hapšenje
Zakon se usklađuje i s Direktivom o evropskom istražnom nalogu u kaznenim stvarima (EPA)

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, čime se hrvatsko zakonodavstvo dodatno usklađuje s evropskom pravnom stečevinom.

Predloženim, četvrtim po redu izmjenama, zakon se usklađuje s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o pravu na pristup odvjetniku u kaznenom postupku i u postupku na temelju europskog uhidbenog naloga, o pravu na obavješćivanje treće strane u slučaju oduzimanja slobode te na komunikaciju s trećim osobama i konzularnim tijelima.

Također se usklađuje s Direktivom o europskom istražnom nalogu u kaznenim stvarima.

Uvodi se evropski istražni nalog

Osim propisivanja minimalnih prava osoba uhićenih radi izvršavanja europskog uhidbenog naloga, predlaže se uvođenje prava na odvjetnika uhićenim osobama.

Time se pridonosi daljnjem učvršćivanju načela uzajamnog povjerenja i uzajamnog priznavanja u području slobode, sigurnosti i pravde, obrazlažu u Vladi.

U hrvatski pravni poredak ovime se uvodi novi oblik pravosudne suradnje – europski istražni nalog, koji izdaje država članica koja provodi kazneni ili prekršajni postupak, u svrhu provođenja jedne ili više dokaznih radnji u državi koja izvršava europski istražni nalog radi prikupljanja dokaza.

Izmjenama se ujedno otklanjaju poteškoće uočene u dosadašnjoj praksi u postupcima po europskom uhidbenom nalogu.

Izvor: Agencije