Oglasi

Hrvatska usklađuje pravosudnu saradnju sa Evropskom unijom

Izmjenama zakona otklanjaju se poteškoće u postupcima po evropskom uhidbenom nalogu.
Lisice, Uhićenje, HapšenjeZakon se usklađuje i s Direktivom o evropskom istražnom nalogu u kaznenim stvarimaEPA - Ilustracija

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, čime se hrvatsko zakonodavstvo dodatno usklađuje s evropskom pravnom stečevinom.

Predloženim, četvrtim po redu izmjenama, zakon se usklađuje s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o pravu na pristup odvjetniku u kaznenom postupku i u postupku na temelju europskog uhidbenog naloga, o pravu na obavješćivanje treće strane u slučaju oduzimanja slobode te na komunikaciju s trećim osobama i konzularnim tijelima.

Također se usklađuje s Direktivom o europskom istražnom nalogu u kaznenim stvarima.

Uvodi se evropski istražni nalog

Osim propisivanja minimalnih prava osoba uhićenih radi izvršavanja europskog uhidbenog naloga, predlaže se uvođenje prava na odvjetnika uhićenim osobama.

Time se pridonosi daljnjem učvršćivanju načela uzajamnog povjerenja i uzajamnog priznavanja u području slobode, sigurnosti i pravde, obrazlažu u Vladi.

U hrvatski pravni poredak ovime se uvodi novi oblik pravosudne suradnje - europski istražni nalog, koji izdaje država članica koja provodi kazneni ili prekršajni postupak, u svrhu provođenja jedne ili više dokaznih radnji u državi koja izvršava europski istražni nalog radi prikupljanja dokaza.

Izmjenama se ujedno otklanjaju poteškoće uočene u dosadašnjoj praksi u postupcima po europskom uhidbenom nalogu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.