Hrvatska: U velikim gradovima odluka u drugom krugu

Tek su u rijetkim sredinama pobjednici izbora poznati u prvom krugu (AP)

Četiri najveća hrvatska grada – Zagreb, Split, Rijeka i Osijek – nisu dobili gradonačelnike u prvom krugu lokalnih izbora i za dva tjedna će, zajedno s brojnim drugim općinama, gradovima i županijama, ponovno na biračka mjesta.

Kad su izbori za gradska vijeća u pitanju, HDZ je osvojio većinu u 12 velikih gradova, slijedi SDP s osvojenom većinom u pet gradova, dok IDS ima najviše osvojenih glasova u dva grada, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

Dosadašnjem gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću u drugom krugu izbora suprotstavit će se Anka Mrak Taritaš iz koalicije okupljene oko Hrvatske narodne stranke i Socijaldemokratske partije.

“Dvije utakmice su u pitanju. Prva je pri kraju. Od ponedjeljka se pripremamo za drugu utakmicu, na drugi način i očekujem da građani dobiju priliku da se ovaj grad vodi na drugačiji način i da imaju drugačiju budućnost te da će oni prepoznati da je prilika”, kazala je Mrak Taritaš.

U drugom krugu izbora za gradonačelnika Splita sučelit će se Željko Kerum i HDZ-ov Andro Krstulović Opara.

“Apsolutno sam zadovoljan ovim rezultatom jer je ovo najbolji izborni rezultat nekog od kandidata HDZ-a za splitskog gradonačelnika u 27 godina”, rekao je Krstulović Opara.

U Rijeci, SDP-ov kandidat Vojko Obersnel će se suočiti s nezavisnim kandidatom Hrvojem Burićem.

“Idem u u drugi krug i to s velikom prednošću, dvostruko boljim rezultatom od prvoga sljedećeg protukandidata”, rekao je Obersnel.

I gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, koji je kandidat koalicije okupljenje oko SDP-a, do novog mandata će pokušati doći za dva tjedna. Protivnica će mu biti Ivana Šojat iz HDZ-a.

“Preostaje još puno posla, jer je ovo tek dobar uvod u drugi izborni krug”, ocijenio je Vrkić.

Plenković zadovoljan HDZ-ovim rezultatom

Iako kandidati Hrvatske demokratske zajednice nisu uspjeli u Zagrebu i Rijeci, predsjednik stranke Andrej Plenković bio je zadovoljan rezultatima.

“Kako pristižu izborni rezultati Hrvatska je sve plavija. Bit će dobro za HDZ”, kratko je rekao šef HDZ-a, stranke čija službena politička boja plava.

Po prvim neslužbenim rezultatima, HDZ ima vrlo dobre rezultate u nizu ostalih gradova i većini županija.

Za primjer, dosadašnji vukovarski gradonačelnik i kandidat koalicije Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske konzervativne stranke (HDZ – HKS) Ivan Penava uvjerljivo je pobijedio već u prvom krugu izbora.

“Presretan sam i smatram da je ovo rezultat svega onoga što smo radili proteklih godina i radimo u Vukovaru za boljitak svih njegovih građana. Očito je da su Vukovarci to prepoznali i tako su glasovali”, izjavio je Penava.

Dan protekao mirno

Pravo glasa imalo je 3,72 milijuna građana, a na 6.628 biračkih mjesta distribuirano je 14 milijuna glasačkih listića.

Svaki birač dobio je u ruke najmanje četiri listića. Svaki je, naime, odlučivao o svom općinskom odnosno gradskom vijeću i županijskoj skupštini te načelniku ili gradonačelniku i županu.

Na izborima za lokalnu predstavničku i izvršnu vlast u 576 općina, gradova i županija sudjelovao je 47.601 kandidat.

U Zagrebu, koji ima status grada i županije, birao se gradonačelnik i Gradska skupština, ali i vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Osim zagrebačkih vlasti, biralo se i 20 župana, te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

Zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina birani su u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina.  

Kad je riječ o predstavničkoj vlasti, biralo se 836 članova županijskih skupština, 2.266 članova gradskih skupština i vijeća te 5.152 članova općinskih vijeća.

“Izborni dan protekao je mirno, nije bilo dojava o ekscesima, a po izvješću policije zabilježena je samo jedna povreda javnog reda i mira”, izvjestila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

Izvor: Al Jazeera i agencije