Hrvatska u prvom, BiH u drugom šeširu

Evropska nogometna federacija (UEFA) objavila je listu koeficijenata nakon utakmica posljednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano naredne godine u Poljskoj i Ukrajini. Na osnovu najnovije tabele, formirana su dva „šešira“ za žrijeb doigravanja čiji će parovi biti izvučeni u četvrtak (13 sati) u poljskom Krakovu. Utakmice doigravanja na rasporedu su 11./12. i 15. novembra.

U odnosu na posljednju listu, Irska je „preskočila“ Tursku i tako postala četvrti nositelj izvlačenja zajedno sa Hrvatskom, Portugalom i Češkom. Ovi timovi neće moći igrati međusobno, već će dobiti rivala iz drugog „šešira“ u kojem se nalaze Bosna i Hercegovina, Turska, Estonija i Crna Gora.

Olakšanje “Vatrenih”

Selektor BiH Safet Sušić nakon utakmice u Parizu, gdje su njegovi izabranici remizirali sa Francuskom (1:1) u posljednjem susretu grupe D, kazao je kako igrači bh. tima ne trebaju strahovati ni od jednog mogućeg protivnika.

„Ovo nije ista reprezentacija kao prije dvije godine. Možemo igrati protiv svakog, što smo pokazali i u Francuskoj“, dodao je Sušič. Njegov hrvatski kolega Slaven Bilić je tek nakon utakmice sa Latvijom, u kojoj su njegovi izabranici slavili sa 2:0, saznao da će ipak ostati na kormilu tima sve do kraja kvalifikacija. Ovakva odluka je među igračima „Vatrenih“ donijela olakšanje.

„Sjajno je što „šef“ ostaje sa nama, vjerujem da s njim možemo otići na EURO. Samo… bilo bi dobro da izbjegnemo Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru“, izjavio je golman Stipe Pletikosa. Nogometaš Josip Šimunić priželjkuje najjačeg mogućeg protivnika.

„Pokazali smo da znamo posao, no imamo mi još popravnih do cilja, čekamo s nestrpljenjem žrijeb. Volio bih da dobijemo najtežeg protivnika jer ćemo se onda više skoncentrirati na nogomet, a manje braniti“, smatra Šimunić

Infantino i Boniek

Ceremonija izvlačenja će biti održana u hotelu Sheraton u Krakovu, a kuglice će izvlačiti generalni tajnik UEFA-e Gianni Infantino i bivši poljski napadač Zbigniew Boniek koji je jedan od ambasadora EURO-a 2012.

Na finalno takmičenje, uz domaćine Poljsku i Ukrajinu, plasirao se i branitelj naslova najboljeg u Evropi Španija, te Njemačka, Rusija, Italija, Francuska, Holandija, Grčka, Engleska, Danska kao i Švedska kao najbolja drugoplasirana ekipa. Finalno izvlačenje grupa EURO-a na programu je 2. decembra u Kijevu, a samo takmičenje će biti održano od 8.6. do 1. 7. naredne godine na osam stadiona u dvije države.

Izvor: Al Jazeera i agencije