Hrvatska: U padu vojnog helikoptera poginuo pilot, za drugim se traga

Helikpter, Pad, Policija, Hitna pomoć, Vatrogasci
Ministarstvo obrane je saopćilo da je za drugim članom posade pokrenuta intenzivna akcija traganja i spašavanja (Duško Jaramaz / Pixsell)

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) saopćilo je u ponedjeljak je da je jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) poginuo u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće.

U helikopteru su bila dva člana posade, navodi MORH, prenosi Hina.

“Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja, u koju su uključeni helikopter HRZ-a i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice [HRM], kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova [MUP] te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik”, piše u saopćenju.

MORH je ranije potvrdio da je u ponedjeljak u 10:30 u području otoka Zlarina i Zablaća pao helikopter Kiowa OH-58 D tijekom trenažnog leta.

Mjere pronalaska i spašavanja

Iz Ministarsva obrane u međuvremenu je saopćeno da je smrtno stradao pilot, bojnik Marin Klarin, dok se za drugim članom posade, također pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom, i dalje intenzivno traga.

Šibenska je policija također saopćila da je zaprimljena dojava da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter, kako prenose hrvatski mediji.

“Odmah nakon dojave na mjesto nesreće poslana su dva broda Postaje pomorske policije, uz policijske službenike ostalih policijskih postaja, a o tom su obaviještene i Lučka kapetanija, Hitna služba, vatrogasci i sve druge mjerodavne službe.”

Povodom nesreće, u kasarni u Zemuniku stigli su ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov, i zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec.

Helikopteri donacija SAD-a

“Do pada helikoptera s dva člana posade došlo je iz sada neutvrđenih razloga”, rekao je Krstičević.

Kazao je kako je formirano povjerenstvo s ciljem utvrđivanja okolnosti nesreće te je o događaju obavijestio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016., u okviru projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom vlade i oružanih snaga SAD-a.

Proizvedeni su od 2010. do 2012., a riječ je o donaciji SAD-a Hrvatskoj, prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije